Regionalni samit u sredu, učesnici i Hoti i Vučić

Lideri država Zapadnog Balkana učestvovaće u sredu 29. jula na onlajn samitu čiji je domaćin Atlantski savet, saopšteno je na sajtu te međunarodne organizacije.

Kako se navodi u najavi događaja, učesnici samita o partnerstvu Zapadnog Balkana biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Albaniju će predstavljati premijer Edi Rama, Bosnu i Hercegovinu predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, dok će se u ime Crne Gore ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Teme samita, kako se navodi, biće praktični koraci za unapređenje regionalne ekonomske saradnje.

„Očekivani ekonomski i socijalni uticaji pandemije COVID-19 na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije, kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa tim“, saopštio je Atlantski savet.

„Opipljive mere dogovorene na Samitu – povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge – poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti“, zaključuje se u najavi Saveta.

Atlantski savet je analitički centar za spoljnu politiku sa sedištem u Vašingtonu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još