• Početna>
  • Vesti>

“Srbiju i RS vezuju jake bratske, prijateljske i formalne veze”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Banjaluci pomoć vrednu gotovo 2,7 miliona evra. Prilikom posete UKC Banjaluka, gde je uručio 15 sanitetskih vozila, Vučić je istakao da to nije samo pitanje poklona, pomoći i podrške, već je to obaveza Srbije i deo njene odgovornosti.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je za Srbiju Dejtonski sporazum sveto pismo i “voleli bismo” da stvari ostanu u okviru tog sporazuma.

Za sve druge ideje koje je iznosio Dodik, naša je obaveza da čujemo i saslušamo, da vidimo nešto u pisanom obliku, rekao je Vučić koji je najavio ponovni susret 4. i 5. avgusta kada će se zajednički obeležiti stradanje Srba u vojnoj akciji hrvatske vojske “Oluja”.

Vučić: Dogovoreno nekoliko konkretnih stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovoreno nekoliko stvari.

Vučić je rekao da se danas izašlo sa idejom o zainteresovanosti o tome da se vidi po kom modelu na 30-35 godina da Srbija izgradi aerodrom u Hercegovini i da upravlja aerodromom na 30-35 godina.

“Tu profita nema, ali to je od strateškog značaja. Posebno manji avioni, to će postati standard, i zato je važno da gradimo mrežu aerodroma, jer bez obzira na izgradnju auto-puta mnogo je vremena potrebno do Trebinja”, rekao je Vučić.

Srbija je, kaže, spremna da uloži novac i zaposli ljude.

“Mislim da je to izuzetna vest pre svega za RS, a svakao nije beznačajna za Srbiju” kazao je predsednik Vučić.

Srbija se, dodaje, obavezala da dodatno pomogne RS oko izgradnje auto-puta.

“Ići ćemo na značajnu podršku za izgradnju auto-puta do Bijeljine. Mi smo spremni da damo 100 miliona evra. Nadamo se da će RS i Sarajevo imati snage. Uveren sam da će predsednici Cvijanović i Dodik imati snage da nastave dalje. Mi danas se obavezujemo da platimo milion evra za studentski centar ‘Nikola Tesla’, paviljon broj tri. Srbija plaća sve, mi sve što se dogovorimo uplatimo sve dojednom Zadovoljan sam kako nam idu drugi projekti, od vrtića, škola, domova zdravlja po RS, ali i po BiH”, napomenuo je predsednik.

Veruje, navodi, da će sve poslaničke grupe u oba parlamenta podržatu Zakon o zaštiti o očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma i to “ćemo pokušati da usvojimo u gotovo istovetnom tekstu”.

“Nikome nećemo da branimo upotrebu nekog drugog pisma, ali ćiriličko pismo je nešto što želimo posebno da sačuvamo. Mislim da su to vrlo dobre konkretne stvari”, naveo je Vučić.

Napominje da će Srbija ukoliko bude potrebe pružiti i dodatnu finansijsku injekciju RS.

“Za nas je Dejton sveto pismo, mi smo garant provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i voleli bismo da stvari ostanu u tim okvirima”, rekao je Vučić.

Dodik: Ako neko misli da može da razgovara o odvajanju KiM, onda mora i o RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da Kosovo ne može biti međunarodno priznata država i da, ako gledamo sa pozicije onih koji su ga priznali, onda bi i Republika Srpska trebalo da ima isti tretman.

“Mi živimo u RS kao državi i ona ima svoje ambicije, strahove i zaintersovani smo za razgovore o statusu KiM. Verujemo da je za Srbiju prvo državno pitanje Kosovo, ali bi prvo u nacionalnom smislu Srbije trebalo da bude RS i verujemo da može da se poveže ta vrsta nacionalnog intersa”, rekao je Dodik. 

Naveo je da da današanja poseta predsednika Srbije Banjaluci pospešuje saradnju i podiže je na viši novo.

“Razgovori su bili otvoreni, prijateljski i bratski”,  rekao je Dodik i naveo da su se dogovorili da u narednih nekoliko meseci počne rad na Izmeni Zakona o zaštiti ćirilice.

“Pored infrastrukturnih projekata, dogovorili smo se da u nekoliko narednih meseci govorimo o Izmeni zakona zaštite ćirilice, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj. To je prirodno i naše suvereno pravo, da zaštititimo svoje pismo, poručio je Dodik.

Cvijanović: Velika ljubav stanuje između Srbije i RS

Predsednica Repubike Srpske Željka Cvijanović iskazala je veliku zahvalnost Srbiji što prepoznala značaj projekta mosta i auto-puta i što će izdvojiti ogoroman novac da bi se taj veliki posao završio.

Navela je da se govorilo i o novim planovima, spomenuvši manji aerodrom koji bi trebalo da se nalazi u delu RS koji se nalazi u Hercegovini.

Zahvalnost i na svim učinjenom do sada. Naši odnosi izlaze iz formalnih okvira, između RS i Srbije “stanuje velika ljubav”, istakla je Cvijanovićeva.

“Nas vežu bratske, prijateljske i formalne veze oličene u Sporazumu o specijalnim  i paralelnim vezama Srbije i RS”, dodala je predsednica Srpske.

“Srećna sam zbog velike i važne posete koje će dovesti do bolje zajedničke budućnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još