Ali Ahmeti pozvan da svedoči u Hagu

Jedan od političkih lidera Albanaca u Severnoj Makedoniji, predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, pozvan je u svojstvu svedoka na razgovor u Specijalizovanom tužilaštvo u Hagu, kao nekadašnji član Glavnog štaba bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ahmeti je tu informaciju objavio na svom profilu na Facebooku.

“Bez oklevanja sam prihvatio poziv, uspostavio konstruktivan i saradnički kontakt sa zvaničnicima u Hagu”, naveo je Ahmeti, prenosi Anadolija.

Istakao je da su vladavina zakona i postizanje istinske neselektivne pravde, domaće i međunarodne, trajni cilj i obaveza u svim njegovim aktivnostima.

Dve optužnice na potvrđivanju

“Uvek sam bio pristalica neselektivne pravde i stojim na punom raspolaganju pravosuđu da dokažem iskrenost oslobodilačke borbe albanskog naroda suočenog s genocidom srbijanskog režima [Slobodana] Miloševića”, napisao je Ahmeti.

Nije prezicirao kada će obaviti svedočenje, niti u vezi s kojim slučajem.

Specijalizovan veća do sada su predala dve optužnice na potvrđivanje sudiji za prethodni postupak Specijalizovanih vieća Kosova u Hagu, jednu u februaru, a drugu u aprilu.

Iako to nije predviđeno pravilnikom o radu suda, druga optužnica je krajem juna objavljena i u njoj se optužuje aktuelni predsjednik Kosova Hasim Taci.

Kako je saopšeno, Specijalizovano tužilaštvo je 24. aprila predalo na potvrđivanje većima optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hasim Taci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

Šest meseci za odluke

U optužnici se navodi da Taci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Optužnica je objavljena, kako je navedeno, zbog opstrukcije rada tog suda od Tacija i lidera Demokratske partije Kosova Veselija.

Specijalizovana veća Kosova imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju ili odbacivanju optužnica.

Taci je prošle sedmice u Hagu završio suočavanja s navodima organa gonjenja, kojima je odgovarao na pitanja gotovo 30 sati.

Izvor Al Jazira

Comments

Pročitaj još