• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Najvažnije da je dijalog nastavljen, ekonomska saradnja i povezanost su nam preko potrebni

Foto: Tanjug

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za RTS daje najvažnija stvar da je dijalog Beograda i Prištine nastavljen i da su prepreke i barijere koje je Priština pre 20 meseci postavila prevaziđene.

Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da Srbija nikad nije određivala ko će biti predstavnik kosovskih Albanaca u dijalogu i da će tako biti i u budućnosti.

“Tako da je bilo koja promena u njihovom pregovaračkom timu – ko će ga voditi, koji će to format biti njihovo autonomno pravo i verovatno je da će se osetiti neka promena, jer kada neko toliko dugo vodi dijalog i vuče sve konce u ime Prištine kao što je to bio Hašim Tači, promena pregovaračkog tima, odnosno novog šefa tima, će verovatno doneti neke, ja se nadam, nove kvalitete”, rekao je Odalović.

Pitanje nestalih, imovine, ekonomije, interno raseljenih lica – to su sve teme koje su bile na stolu.

“Priština je čak zaboravljajući da su se dogovorili da o ovim temama razgovaraju još neke prosula, što bi rekli spisak želja, ali to su teme o kojima će se verovatno razgovarati u nekom narednom periodu”, dodao je Odalović.

Pitanje nestalih – prioritetna tema 

Tema koja je prisutna na obe strane i koja je strahovito opterećivala odnose je pitanje nestalih koje je dobilo prioritet, jer smo došli u fazu u kojoj imamo zastoj, naveo je Odalović.

“Nemamo novih informacija prvenstveno o potencijalnim mestima sahranjivanja i nadamo se da će upravo time što je dijalog izmešten, odnosno taj mehanizam podignut na viši nivo, da ćemo dobiti i viši kvalitet i više informacija od međunarodnih predstavika koji su bili prisutni na prostoru Kosova i Metohije, ali i da ćemo imati mogućnost i snage da jednu temu koja je do sada bila tabu tema za Prištinu da se izvrši pritisak da se otvore arhive te tzv. OVK da bismo mi mogli da uvidom u te arhive i pretregama njihovim dođemo do informacija šta se desilo sa ubijenim i nestalim licima”, istakao je Odalović.

Srpska strana u Briselu zatražila je da se otvore ti arhivi takozvane OVK, a zauzvrat Priština je zatražila da se otvore vojne i policijske arhive.

“To su teme o kojima ćemo razgovarati na tom uslovno tehničkom nivou. Nemamo mi problem da se izvrši dodatna pretraga svih arhiva koje mi imamo i da vidimo da li u arhivama postoje bilo koje informacije koje mogu da pomognu da se dobije odgovor na pitanje gde su eventualno smrtno stradali kosovski Albanci, jer to Prištinu dominantno interesuje”, rekao je Odalović.

Ukazao je da je da naša strana traži 1.644 nestale osobe na prostoru KiM i da sve informacije koje mogu da pomognu u rasvetljavanju bilo kog slučaja biće podeljene i biće nešto o čemu smo spremni da razgovaramo.

“To isto očekujemo i od Prištine. Očekujemo da kada razgovaramo o svim tim temama, to je jedno osetljivo pitalje i ne treba praviti nikakvu razliku među žrtvama i očekujemo da imamo i takav odnos prema ovom problemu – da ga razumemo na isti način, da napravimo prostup zajednički koji će rešavati sudbinu bez različitosti, da ćemo sve informacije razmeniti, postupiti po njima, izvršiti određene provere i pretrage, gde ima potrebe ekshumacije i identifikacije”, objasnio je Odalović.

Na pitanje kako nastavak pregovora utiče na život Srba koji žive na KiM, Odalović kaže da naravno da utiče, jer su sa naše strane teme koja su stavljene kao prioritet i ekonomske.

“Taj ekonomski razvoj i saradnja i povezanost koja je nama preko potrebna je nešto što je dobar preduslov da se mnoge teme koje politički opterećuju naše ukupne odnose, da se time polako prevazilaze. Kada se uspostave ekonomski odnosi i kada se uspostavi taj tržišni vid saradnje, to će približiti ljude”, rekao je Odalović.

“Videli smo kada su uvedene takse kakav je to efekat imalo i na Albance, ostali su bez kvalitetne robe, robe na koju su tradicionalno navikli, dobili su nepoznatu i mnogo skuplju robu koje je stizala sa drugih strana. To je bila mera koja je više pogodila njih same”, dodao je Odalović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još