• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji raste broj obolelih, danas 351 novi slučaj, preminulo 11, na respiratorima 169 pacijenata

U Republici Srbiji su do 15 časova 15. jula 2020. godine registrovana ukupno 19.334 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.393 osobe od kojih je 351 pozitivna, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kaže da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

“Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega”, kaže on.

Sazdanović kaže da se u ovom trenutku u KC 180 pacijenata leči, 32 traži intenzivnu negu, devet je na respiratoru, i da se to menja iz sata u sat.

Pet klinika i tri intenzivne nege su u kovid sistemu.

Očekuje se povećanje broja pacijenata 

“Očekujemo povećan broj pacijenata, klinička slika je mnogo teža, nego ona u martu i aprilu, zbog toga smo opredelili ovaj prostor”, rekao je Sazdanović.

Prekaljeni smo borci, ali povećan broj pacijanata zahtevaće i povećane napore, kaže direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

“Kada smo planirali prostor i uvećanje kapaciteta, očekivali smo i povećan priliv, svakoga dana u našim ATD ambulantama ima između 280 i 320 pregleda, od toga je novih 50 do 60 pacijenata svakoga dana – govorim o regionu od Aranđelovca do Kraljeva”, istakao je Sazdanović.

“Zahteva se maksimalna ozbiljnost, brinite i svom, zdravlju porodice i cele zajednice”, apelovao je Sazdanović.

Prema njegovim rečima, privremena bolnica je nužnost i ove nedelje započinje njeno otvaranje.

“Oni pacijenti koji su na izlazu, i čekaju odlazak kući – da ne opterećuju kapacitete nego da budu u privremenoj bolnici. To je prvi aspekt, a drugi se odnosi na one pacijente koji su na početku bolesti da dobiju adekvatnu terapiju, da ne budu u samoizolaciji i da u svojim porodicama horizontalno ne šire infekciju”, objasnio je Sazdanović.

Ukazuje da će borba trajati i moramo da naučimo da živimo sa koronom.

“Nije sporna volja zdravstvenih radnika, sporna je volja stanovništva da se uzme u pamet. Apelujem na Šumadijski region da se uvede vanredna situacija i da stanemo na put širenju epidemije”, zaključio je Sazdanović.

Izvor RTS,Tanjug

Comments

Pročitaj još