• Početna>
  • Vesti>

Vučić obavestio Harčenka o nastavku dijaloga s Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je to učinio dan nakon što je dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavljen je posle 20 meseci, putem video-konferencijske veze, uz učešće Vučića, premijera Kosova Avdulaha Hotija i visokih zvaničnika EU. Sastanak uživo najavljen je za 16. jul u Birselu.

  • Dogovoren dnevni red dijaloga Srbije i Kosova 16. jula u Briselu

Osim što je navedeno da su Harečenko i Vučić razgovarali posebno o pitanju Kosova, drugi detalji tih razgovora nisu navedeni u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Podsetimo, poslednja reakcija na inteziviranje međanarodne aktivnosti po pitanju Kosova iz Rusije, javno je zabeležena 18. juna kada je u glavnom gradu Srbije boravio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Vučić je tada izjavio da je od Lavrova dobio signale koji su ga “dodatno zabrinuli”, ne navodeći o čemu je reć, dok je Lavrov poručio da će Rusija “nastaviti da štiti” interese Srbije u međunarodnim organizacijama. Drugi detalji razgovora nisu navedeni.

Poseta Lavrova Beogradu inače je se dogodila u trenutku u kom se iščekivao susret predstavnika Kosova i Srbije u Beloj kući, na inicijativu američkog posrednika Ričarda Grenela (Richard Grenell). Taj susret je, međutim, otkazan nakon što je objavljena optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još