Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.

Aleksandar Vučić je rekao da se dijalog pod pokroviteljstvom EU posle dvadeset meseci nastavlja. 

“Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak”, saopštio je Vučić na instagram nalogu “Budućnost Srbije”.

Predsednik Srbije je uoči sastanka u Briselu održao bilateralne konsultacije sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbendosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Video-konfrencija počela je jutros 10 časavova bilaterlnim razgovorima. EU pregovarači su prvo razgovarali sa delegacijom Prištine, a nakon toga i predstavnicima Beograda. Oko podneva počeli su zajednički video razgovori sve tri strane. 

Video-konferencija Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije, predstavlja uvod u nastavak dijaloga, najavljen za četvrtak, 16. jula. 

Video-konferencijom predsedava Žozep Borel, koji je poručio da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

“Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU”, izjavio je Borelj pred početak video-konferencije.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još