• Početna>
  • Vesti>

Dve osobe preminule, još 46 zaražnih u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa registrovano je još ukupno 46 novih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Dve osobe preminule su od posledica oboljenja KOVID 19, potvrdio je na današnjoj konfereniciji za medije epidemiolog mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandar Antonijević. U pitanju je muškarac iz Zvečana, koji je preminuo juče u KC Kragujevac, dok je kod jedna žene iz Prilužja koja je imala sve simptome KOVID 19, a preminula je pre tri dana, potvrđeno da je bila zaražena koronavirusom.

U srpskim sredinama na KiM od 46 novopotvrđenih slučajeva, rezultati za 36 pozitivnih lica stigli su iz Veterinarskog instituta Kraljevo, dok su preostalih 10, rezultati pristigli iz laboratorije “Vatreno oko” u Beogradu na koje se čeka već dugo. Iz ove beogradske laboratorije, čeka se na još deset rezultata, kaže dr Antonijević.

Na severu Kosova registrovano je ukupno 34 novoobolelih, od toga u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću po 13, u Zvečanu šest i u Zubinom Potoku dva novoinficirana lica.

U Kosovskoj Mitrovici u poslednjia 24 časa registrovana su i dva izlečenja i u Zubinom Potoku jedno.

Najveći broj obolelih u poslednje tri nedelje zabeleženo je u Leposaviću gde ih je 80.

Na centralnom Kosovu je još 12 lica pozitivno na korona virus. Od toga, tri slučaja zaraze registrovana su u Lipljanu, dva u Peći, dva u Štrpcu, dva u Kosovskoj Kamenici, dok je po jedan novozaraženi registrovan u Gračanici i Gnjilanu. Rezultati preminule žene iz Prilužja su 12 potvrda koronavirusa.

Ukupan broj obolelih u srpskim sredinama na KiM od početka epidemije 12. marta 2020. do danas je 340. Testirana su 2373 uzorka.

Nakon tri nedelje zatišja bez novozaraženih u srpskim sredinama, od 18. juna do danas registrovano je 217 slučajeva zaraze.

Prema rečima dr Antonijevića, u KBC Kosovska Mitrovica leči se 50 pacijenata, u KC NIš se nalazie dva pacijenta i u KC Kragujevac jednog. Ostali se nalaze na kućnom lečenju.

Posebna procedura sahranjivanja preminulih od KOVID 19 kao i onih za koje se sumnja da su preminuli od ove bolesti

Prema rečima dr Antonijevića žena iz Prilužja koja je preminula pre tri dana, a za koju u ttrenutku smrti, nije bilo zvanično potvrđeno da se radi o koronavirusu, sahranjena je iz mera predostrožnosti po proceduri predviđenoj za preminule od KOVID 19.

” Bila je visokosuspektna. Rezultati su kasnili, osoba je u međuvremenu preminula. Nismo znali kada će stići rezultati, i da ne bismo čekali, u dogovoru, obavljena je sahrana po proceduri kao da je pozitivna i ispostailo se da smo dobro postupili” kaže dr Antonijević.

A procedura sahranjivanja preminulih od KOVID 19 podrazumeva uvijanje tela u čaršav naprskan hlorom, plastičnu foliju i najpre limeni, pa tek onda drveni sanduk. Sahrana se obavlja u najužem porodičnom krugu.

“Nema otvaranja kovčega. Sve ide po ubrzanoj proceduri. Ujutru se podigne telo, i sahrana se obavlja već do 12, 13h” objašnjava dr Antonijević.

Dr Antonijević kaže da o smanjenju broja obolelih možemo da govorimo tek za desetak dana, i to isključivo ukoliko se preporke budu poštovale, a jedna od glavnih je nošenje higijenske maske.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još