• Početna>
  • Vesti>

Voda u naselju Mali Zvečan higijenski neispravna i zdravstveno nebezbedna

Specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Ljiljana Anđelković, potvrdila je za Radio Kontakt Plus da je voda u naselju Mali Zvečan, u opštini Zvečan, higijenski neispravna i zdravstveno nebezbedna.

Kako je navela, ispitana su dva uzorka u Suvom Dolu na pumpnoj stanici, gde se ispitivanjem fizičko-hemijskih parametara, pokazalo da voda ne odgovara zbog prisustva organskih materija i nitrata u velikim količinama i da ovi parametri prelaze dozvoljene vrednosti po pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

U bakteriološkom ispitivanju, u ovoj vodi, nađen je veliki broj bakterija fekalnog porekla. U pitanju su ešerihija koli, pseudomonas aeruginosa, streptokoke, koliformne bakterije fekalnog porekla, sulfitoredukujuće sporogene bakterije i dr.

„Prema svim ovim parametrima, voda je higijenski neispravna i zdravstveno nebezbedna“, upozorava dr Ljiljana Anđelković.

Iz tih razloga, kako dodaje, ova voda se može koristiti kao tehnička u upotrebi toaleta, a za sve ostale potrebe, stanovnici tog naselja, kako sugeriše, treba da dopremaju zalihe iz gradskog vodovoda ili da nađu alternativu.

Takođe, prokuvana voda, može se koristiti za umivanje i kupanje, ali ne i za spremanje hrane.

„Ima u sebi nitrite, tako da kvalitet vode nije dobar. Čim kvalitet u hemijskom sastavu nije dobar, onda i prilikom spremanja, taj loš kvalitet može da se prenese na hranu“, pojašnjava dr Anđelković.

Ona napominje da su o svemu obavestili nadležne u opštini Zvečan i da su razgovarali sa stručnim i odgovornim licima iz ove oblasti.

„Svi predlozi mera i sve preporuke koje smo usaglasili biće primenjeni u najskorije vreme“, poručuje dr Anđelković.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević i direktor Javnog preduzeća „Vodovod-Ibar“ Miodrag Ralić, u razgovoru za Kontakt Plus radio, potvrdli su da je dogovorena izrada idejnog projekta, koji bi stanarima Malog Zvečana, obezbedio pijaću vodu.

Ljudi sa kojima smo razgovarali, kako kažu, zadovoljili bi se i ispravnom tehničkom vodom, koja bi im omogućila osnovne potrebe u domaćinstvima.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još