Hoti danas u Parizu sa predsednikom Francuske Makronom

Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Hotiju će biti priređen službeni doček u Jelisejskog palati, navodi se u saopštenju.

Do sastanka Makrona i Hotija dolazi nekoliko dana pre održavanja virtuelnog samita Kosova i Srbije, u petak, 10. jula, koji se organizuje uz posredovanje francuskog predsednika Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Saopšteno je da je samit, kojem takođe prisustvuje visoki predstavnik Evropske unije, Žozep Borel, usmeren ka olakšavanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dva dana kasnije, 12. jula, premijer Hoti sastaće se u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što će, kako je rečeno “označiti nastavak dijaloga između dve zemlje, uz posredovanje  Evropske unije”.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011 i obustavljen je krajem 2018. godine, zbog taksi koje su kosovske vlasti uvele na srpsku robu.

Ova mera je kasnije zamenjena reciprocitetom, ali je Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem dva dana nakon preuzimanja dužnosti ukinula reciprocitet kako bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta


Comments