• Početna>
  • Vesti>

Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.

Edi Rama je nagovestio da planiraju novu inicijativu u novembru, na kojoj će se predsednici svih opština Kosova i Albanije sastali kako bi razgovarali o izazovima i problemima.

Avdulah Hoti je u dvodnevnoj poseti Albaniji, prvoj od kako je izabran za kosovskog premijera, preneli su mediji u Prištini.

“Dogovorili smo se da odredimo novi rok za održavanje sastanka dveju vlada, u nadi da će nam teška situacija omogućiti to u drugoj polovini septembra. Dogovorili smo još jedan događaj koji će se prvi put održati između nas. U Tirani u Palati Kongresa u novembru želimo da dve vlade organizuju prvi kongres lokalnih vlasti, koji će biti tradicionalni kongres, na kojem gradonačelnici zajedno sa svojim timovima mogu deliti  zajedničke prakse i izazove”, rekao je Rama.

Preneo je da su razgovarali  o mogućnosti da Kosovo ima pristup luci Drač.

“To znači da su nam potrebni tehnički detalji sporazuma, kako ne bismo dozvolili da birokratija ometa njegovu primenu”, rekao je albanski premijer i najavio da će nastaviti da rade na finalizaciji takvog sporazuma, te da uz takav sporazum ocarinjena roba u Draču neće biti carinjena na prelazu Morina.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još