• Početna>
  • Vesti>

Vanredna situacija i u Beogradu, Vlada Srbije donela nove mere

Vlada Srbija izglasala je nove mere – zatvaranje noćnih klubova i kafića u Beogradu od 23.00 do 6.00, kazne za nenošenje maske u prevozu i maksimalan broj od 100 ljudi u zatvorenom prostoru. Za 24 sata u Novom Pazaru je preminulo pet osoba, u Nišu tri, a u Vranju jedan pacijent.

Za 24 sata troje umrlo u Nišu, jedan u Vranju

U Kliničkom centru Niš na lečenju su 154 pacijenta sa simptomima koronavirusa, rečeno je na konferenciji za medije u tom gradu. Kovid 19 je potvrđen kod 75 pacijenata. Pet osoba je na respiratoru.

Hospitalizovano je i desetoro dece, od kojih je jedno pozitivno i svi su u dobrom stanju.

Juče je sa simptomima primljeno 28 pacijenata, od kojih je 11 pozitivno. Od juče u 12 do danas u podne tri osobe su preminule u KC Niš, a jedna u Vranju.

Od 1. jula u Zavodu za javno zdravlje u Vranju testirano je 98 osoba, za ceo Pčinjski okrug. Koronavirus je potvrđen kod 18 osoba, a svi su iz Vranja. Čekaju se rezultati za još 53 uzorka.

U kovid bolnici u Surdulici 38 pacijenata

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici podeljena je na dva dela, jedan radi u istom režimu kao i do sada, a drugi deo je u posebnoj zgradi i pretvoren je u kovid bolnicu.

Tamo je 38 pacijenata sa simptomima koronavirusa, a kod 28 je potvrđeno prisustvo virusa. Reč je o lakšim i srednje teškim slučajevima.

“O pacijentima brine osoblje naše bolnice, pet lekara i 14 sestara. Radimo smenski i zasad se sa ovim brojem pacijenata snalazimo”, kaže dr Slaviša Kostić, direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Kazne za nenošenje maski 5.000 dinara

Na predlog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, Vlada Srbije na današnjoj sednica donela je nove mere koje se odnose na Grad Beograd. 

Posle 23 časa zatvaraju se noćni klubovi i kafići u Beogradu i uvode kazne od 5.000 dinara za nenošenje maske u zatvorenom prostoru.

U zatvorenom prostoru može se okupiti do 100 ljudi.

U Leskovcu 11 novozaraženih

U Jablaničkom okrugu, od 111 testiranih uzoraka na koronavirus, 12 je pozitivno, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Najveći broj novozaraženih je registrovan u Leskovcu – 11, dok je jedan pozitivan zabeležen u Vlasotincu.

U Opštoj bolnici, u poslednja 24 sata, imali su sedam prijema i četiri otpusta

.

Kraljevo: Od 18 testiranih najmanje 11 pozitivnih

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, u tom gradu registrovano je još 11 pozitivnih uzoraka od 18 testiranih. Rezultati tri uzorka još se čekaju.

Sa novim registrovanim slučajevima, u tom gradu od početka epidemije, evidentirano je 126 osoba pozitivnih na koronavirus.

U Mačvanskom okrugu još 21 osoba zaražena

U Mačvanskom okrugu još 21 osoba je pozitivna na kovid 19. Četrnaest u Šapcu, pet u Loznici, i po jedna u Koceljevi i Bogatiću. Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Šapcu je 210.

U kovid ambulantu juče se javio rekordan broj pacijenata, oko 170. Urađeno je 70 testova, za koje se čekaju rezultati. U Šapcu je u samoizolaciji više od 600 osoba. U šabačkoj bolnici
smešteno je šest kovid pozitivnih pacijenata, a devet osoba upućeno na lečenje u Beograd.

Krizni Štab predložio je uvođenje vanredne situacije i novih restriktivnih mera, koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i nošenje zaštitih maski. Po hitnom postupku će biti održana sednica Skupšine grada, očekuje se da odluka bude usvojena sutra.

Krizni štab uputio je zahtev Ministarstvu zdravlja da se Šapcu, zbog povećanog broja pacijenata, dnevno obezbedi 200 testova, sa predlogom da ih grad finansira. Čeka se odgovor šabačkog Veterinarskog instituta, od koga je zatraženo da ponovo za potrebe grada radi testova na koronavirus.

Od juče u 10 časova pet osoba preminulo u Novom Pazaru

Od juče u 10 časova do današnjeg preseka u isto vreme, u Novom Pazaru od koronavirusa je preminulo pet osoba. Jedna osoba nalazi se na respiratoru novopazarske bolnice.

U bolnici u Novom Pazaru je smešteno 205 kovid pozitivnih pacijenata.

Koordinator te bolnice Mirsad Đerlek kaže da leče i pacijente iz Sjenice. Tako je opšta bolnica postala regionalna bolnica.

“Zdravstveni radnici su nam preumorni, ali imamo i brojnu rodbinu pacijenata koja je stalno prisutna. Molim sve za strpljenje i spuštanje tenzija. Danas stiže još 10 respiratora. U toku dana biće montirana vojna bolnica sa 150 ležajeva, sa kojom će doći 25 vojnih lekara i 15 tehničara. Osnovaćemo i dva šatora ispred infektivnog za trijažu sa 6 doktora. Mislim i ubeđen sam da možemo da budemo mirniji u odnosu na prethodni period”, rekao je Đerlek. 

Do 250 pregleda dnevno u Kragujevcu

Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu prof. dr Vasilije Antić kaže da je situacija u poslednja dva-tri dana lošija nego u prethodnom periodu.

“Do pre tri dana imali smo oko 150 pacijenata, a sada od 230 do 250 pregleda. Produžili smo radno vreme tak da pregledamo sve pacijente”, kaže dr Antić.

Sada se pojavljuju i stariji pacijenti koji razvijaju težu kliničku sliku. U proseku, pet do šest pacijenata dnevno šalju na bolničko lečenje.

Dodatni ispitni rok za studente tokom leta

Studenti ostaju u studentskim domovima u Beogradu, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Takođe, studenti će u avgustu imati još jedan ispitni rok.

U Beogradu je zaraženo ukupno 49 studenata iz domova, a ostali zaraženih studenti, njih 300, ne boravi u ovakvom smeštaju. Imamo dovoljno učeničkih domova koji su prazni, tamo smo ih smestili, rekao je Šarčević.

Ministar kaže i da u studentskim domovima u Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Novom Sadu nije bilo zaraženih, a da su dva studenta iz Niša bila odmah izolovana.

Udvostručen broj lekara u domu u zdravlja u Loznici

Zbog povećanog broja pacijenata udvostručen je broj lekara u kovid ambulanti Doma zdravlja u Loznici.

Nadležni mole pacijente za strpljenje i poručuju da će svi blagovremeno biti pregledani.09:43

Proglašena vanredna situacija u Beogradu

U Beogradu je jutros proglašena vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa.09:29

U KBC Zvezdara hospitalizovan 301 pacijent

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan kaže za RTS da je ta bolnica od juče kompletna kovid bolnica i da je trenutno hospitalizovan 301 pacijent.

“Od juče popodne do jutros imali smo 124 pacijenta koje smo primili, od toga 24 pacijenta su intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi, a pet pacijenata najtežih su stavljeni na respirator”, rekao je Svorcan.

Dominiraju pacijenti srednje životne dobi između 35 i 50 godina, navodi Svorcan i dodaje da ima dosta slučajeva teških pneumonija.

Dodao je da su na respiratorima pacijenti starije životne dobi, a da su pacijenti srednje životne dobi hospitalizovani zbog upale pluća.

Naveo je i da je osam medicinskih radnika KBC Zvezdara pozitivno na koronavirus i da imaju lakšu kliničku sliku, kao i da je nekoliko njih u izolaciji i čeka rezultate testa.

Izvor: RTS

Foto: RTCG

Comments

Pročitaj još