Razmatra se mogućnost onlajn nastave od septembra

Republički krizni štab za suzbijanje kovida 19 trebalo bi narednih dana da razmatra mogućnost da od septembra đaci, umesto u školske klupe, ponovo sednu pred ekrane televizora i računara, odnosno da nastava ponovo bude organizovana onlajn.

Kako za „Politiku” kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, sa svojim timovima uveliko diskutuje o mogućem uvođenju onlajn nastave od 1. septembra. Bilo bi, kako pojašnjava, pošteno da Ministarstvo prosvete potpuno spremi i tu opciju jer imaju dobru platformu i uslove da ponovo pokrenu časove od kuće.

– To još nije bila tema na sednicama Kriznog štaba, pa ne mogu ništa detaljnije da vam kažem, ali nameravam da je pokrenem na sastanku tog tela u toku jula i da se aktivnije posvetimo i tom pitanju. Već imam razrađene planove za starije osnovce, srednjoškolce i studente, sa njima neće biti problema. Mogli bismo da im uvedemo kombinovani nastavni režim u okviru kog bi deo gradiva učili od kuće, a samo povremeno, podeljeni u grupe, dolazili u obrazovne ustanove. Đaci od prvog do četvrtog razreda su veći problem jer ne mogu sami da budu kod kuće i za njih moramo do 1. septembra spremiti više nastavnih scenarija. Naš onlajn nastavni sistem poredim sa nemačkim i slovenačkim modelom i mislim da smo se dobro prilagodili na ovaj novi način rada – ističe Šarčević.

Inače, već se snimaju i lekcije za onlajn nastavu za novu školsku godinu, a kako je ranije izjavio novinarima ministar Šarčević softver i 70 računara je kod nastavnika i profesora koju u svojim domovima snimaju časove koji mogu služiti i đacima koji opravdano izostaju iz škole, ali i u slučaju da zbog epidemije virusa korona ponovo bude potrebno da se škola prebaci u onlajn režim rada.

Ono što trenutno preokupira deo đaka, ali i njihove roditelje, svakako su maturske večeri, kao i nedoumica koliko su takve proslave uopšte bezbedne u sadašnjim epidemiološkim uslovima kada se, naročito u velikim gradovima, danima beleži porast broja novoobolelih. Maturske večeri zasad nisu decidno zabranjene, ali bi bilo mudro da se sve planirane proslave tog tipa obustave i da maturanti izdrže bez slavlja bar još dve sedmice, poruka je ministra Mladena Šarčevića. Kako je pojasnio za „Politiku”, takva odluka bila bi u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

– Bitno je da se đaci ne okupljaju bar još petnaestak dana, pa krajem jula i u avgustu nek slave koliko hoće. Ako sada slave bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, ne sme ih biti više od 200, svi moraju nositi maske i biti na distanci. Ne verujem da bi se nekome svidela takva proslava mature – ističe Šarčević.

Izvor: Politika

Foto: Politika

Comments