• Početna>
  • Vesti>

Vizner: Kosovo je u velikoj krizi, Tači će teret optužnice nositi celog života

Bivši specijalni američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner izjavio je da će se dijalog Kosova i Srbije nastaviti uprkos objavljivanju optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Vizner je pozvao na političko jedinstvo jer smatra da je Kosovo trenutno u najvećoj krizi od nezavisnosti, rekavši da je objavljivanje optužnice slučaj bez presedana, ali naglašava da se Tači založio za pravdu na Kosovu.

“Dijalog se mora nastaviti, ali sada ima puno toga što se mora dogoditi pre nego što se može nastaviti ozbiljan politički dijalog. Smatram to velikim izazovom u kratkoj istoriji države Kosovo. Nikada nije bilo tako velike krize”, rekao je Vizner.

Ovo je istovremeno ozbiljna politička i ustavna kriza, naveo je on u izjavi za prištinsku RTV 21.  

“Sada imamo optužnicu koja je bez presedana objavljena u medijima. Nikada nisam video da tužilac iznosi optužbe pre nego što ih sudija potvrdi ili odbaci. Ovo je neobično i čak bez presedana. Međutim, ovo je činjenica, veoma sam pažljivo slušao govor predsednika Kosova, g. Tačija i ja mislim da je on zauzeo jedini stav koji je mogao, ali ja i dalje poštujem ovu odluku. Rekao je da će podneti ostavku na mesto predsednika i suočiti se sa pravnim posledicama, ukoliko optužnicu potvrdi sudija. Još više poštujem njegov stav da je uvek podržavao pravdu, uspostavljanje ovog suda i da je dao svoju reč još i pre nego što je postao predsednik da će Kosovo poštovati volju međunarodne zajednice i rad pravosudnog sistema”, istakao je Vizner.

On je izrazio zabrinutost zbog krize naglasivši da se to ranije nije dogodilo i da su kosovske institucije i dalje bez iskustva.

“Politički konsenzus u zemlji je i dalje slab i to je veliki udarac. Ako predsednik podnese ostavku, a vlada ima krhku većinu u skupštini, kako se može ponovo uspostaviti ili rekonstruisati funkcionalan upravljački sistem, a da ne spominjemo kako ćete se tada suočiti sa optužbama Specijalizovanih komora”, ocenio je on.

Mislim, rekao je Vizner, da je vreme da se svi stanovnici Kosova zabrinu za održivost i stabilnost institucija svoje zemlje.

“Ne pravim pretpostavke o tome šta lideri treba da rade, ali oni znaju šta je u njihovom najboljem interesu. Ako postoji trenutak kada se moramo uzdići iznad ličnih i partijskih razlika i ujediniti u zajedničku nacionalnu poziciju da bismo održali stabilnost zemlje i stvorili jedinstvenu vladu koja može da izdrži ekonomske i zdravstvene probleme i trenutnu krizu, onda je to taj trenutak”, rekao je Vizner.

Verujem da bi svi prijatelji Kosova iz inostranstva trebalo da podrže takvo jedinstvo. Naravno, pregovori se moraju nastaviti. Evropljani su jasno stavili do znanja da žele da igraju ulogu u ovim pregovorima, a uveren sam da će Sjedinjene Države biti i dalje zainteresovane za ovaj proces, kazao je Vizner.

Ali, dodao je on, ovo je nekoliko koraka od mesta gde smo sada, prvo moramo prevazići krizu, moramo upravljati ovom krizom.

Vizner je, kako je prenela Gazeta Ekspres, naveo da je optužnica protiv Tačija nanela štetu i da se drugačije ne može shvatiti.

“Optužnica protiv njega je objavljena i on je rekao da je to slično onome što u Sjedinjenim Državama nazivamo „Kengursko suđenje“, gde vam se može suditi i obesiti vas i pre nego što vam sudija da reč. Šta god se desi, već je optužen za nekoliko vrlo teških zločina. Čak i ako optužbe ne budu potvrđene od sudije, ili i ako dođe do suđenja, a optužnica može pobiti u sudskom postupku, Tači će teret ove optužbe za ratne zločine i teške i specifične zločine nositi celog života”, naveo je Vizner.

On je istakao da je položaj kosovskog predsednika oslabljen i da u to nema nikakve sumnje.

“Ali postoji razlika između njegovih zakonskih, ličnih obaveza i državnih odgovornosti kao predsednika Kosova. Trenutno je Kosovu potrebno snažno liderstvo i očuvanje nezavisnosti, suverenita i stabilnosti Kosova. O tim se pitanjima trenutno razgovara mnogo više nego o ličnosti predsednika. Iako suosećam sa svima optuženima jer je ovo teško vreme za njih, čak i predsednika koga lično poznajem i radio sam s njim. Iako suosećam s njima, danas je glavno pitanje budućnost Kosova”, zaključio je Vizner.

zvor: Kosovo Online/Gazeta express

Comments

Pročitaj još