• Početna>
  • Vesti>

Uručene nagrade pobednicima literarnog konkursa “Ljubav se zove imenom tvojim”

Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge dodelila je danas nagrade najboljim učesnicima literarnog konkursa za najbolju ljubavnu pesmu, pod nazivom “Ljubav se zove imenom tvojim”.

Mladim pesnicima, nagrade su podeljene na skromnoj svečanosti, priređenoj u prostorijama ustanove. Nagrađeno je ukupno devet učenika osnovnih i srednjih škola, podeljenih u tri starosne kategorije.

O pobedničkim pesmama, odlučivao je žiri u sastavu: dr Sanja Miketić Subotić – docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta prištinskog Univerziteta, Lenka Milojević – asistent na Katedri za srpsku književnost i jezik na istom fakultetu i Marija Miljković, takođe asistent na ovom fakultetu.

Prvo mesto u kategoriji starijeg uzrasta osvojila je Vanja Bjelica, učenica Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, drugo mesto otišlo je Edini Jakupi, koja je takođe učenik Gimnazije, dok se na trećem mestu našao Ognjen Radovanović, učenik Srednje tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“.

U kategoriji starijeg uzrasta, od petog do osmog razreda, nagradu za prvo mesto osvojila je Milica Jovanović, Natalija Vanovac je osvojila drugo mesto, a treće mesto je pripalo Nikolini Baščarević. Sve tri dobitnice nagrada u kategoriji srednjeg uzrasta su u;enici OŠ „Branko Radičević“.

U kategoriji mlađeg uzrasta, od prvog do četvrtog razreda, za najbolju pesmu nagrađen je Janko Vučetić, iz OŠ „Branko Radičević“, na drugom mestu je Alen Radončić, takođe učenik OŠ „Branko Radičević”, a treće mesto osvojio je Dušan Rakić iz OŠ „Sveti Sava“.

Vanja Bjelica napisala je najlepši ljubavni sonet u srednjoškolskoj kategoriji. Učenica je mitrovačke Gimnazije. Napisala je pesmu u formi koja nije nimalo jednostavna, i nimalo tipična za tako mladog poetu.

“Čitajući ljubavnu poeziju, shvatila sam da su ljubavne pesme uglavnom soneti i odatle sam dobila inspiraciju. Srpski jezik je oduvek bio moj omiljeni predmet i volim kada se prijavimo za ovakve konkurse” kaže Vanja i dodaje da joj priznanje mnogo znači jer je u ovu pesmu uložila puno truda.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković, je na dodeli nagrada pobednicima konkursa rekao da je Ustanova, kao i svih prethodnih godina, omogućila učenicima osnovnih i srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici, da kao pesnici iskažu i predstave svoje stvaralaštvo i bogatu istoriju pesničkog nasleđa Kosovske Mitrovice.

“Pozvali smo Vas da pišete o ljubavi, o ljudima, o sportu, životu i uspesima. Inspiraciju ste ipak odabrali sami i to na najbolji način. Danas smo ovde zajedno sa vama da vas nagradimo i učinićemo to s ljubavlju i punog srca.” rekao je Trajković.

Skromnoj svečanosti je prisustvovao Milan Mihajlović, direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” koja je za najbolje mlade pesnike obezbedila nagrade u knjigama. Ujedno, on je kao jedan od najplodnijih mitrovačkih pesnika, sa mlađim “kolegama” podelio svoje pesničko iskustvo i po neki stih.

“Drago mi je kada vidim ovaj podmladak i zaista me raduje što sam čuo toliko divnih pesama i što ih lepo kazujete. Svaka pesma je na svoj način ljubavna, bilo da je u pitanju ljubav prema zemlji, ocu, majci, prema onoj koju smo voleli ili je i sada volimo” rekao je Mihajlović govoreći mladima o emociji, koju svaka prava pesma ima. Ako je pesma pisana iz srca, sa emocijom, to će se osetiti. Ako je nema, o tome se ne može lagati, poručio im je Mihajlović.

Kao podrška svojim đacima, svečanosti je prisustvovao i nastavnik srpskog jezika u OŠ “Branko Radičević” Nikola Pačariz, takođe mitrovački poznati poeta.

Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge je pobednicima uručila plakete.

Ovaj konkurs raspisan je još zimus, ali je uručivanje nagrada odloženo zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još