Kosovska vlada formirala savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa.

Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

Savet eksperata za dijalog biće specijalna kancelarija pri kancelariji premijera.

“Savet eksperata savetuje vladu o ovom procesu. Premijer imenuje koordinatora za dijalog. On je kontakt osoba sa premijerom i sa svim strankama za proces dijaloga. Kao članove Saveta poziva stručnjake koji imaju profesionalno iskustvo u procesima. Takođe, može da angažuje spoljne stručnjake. Kancelarija premijera, ministarstva i druge relevantne institucije pružaju podršku ovom savetu “, rekao je predsednik kosovske vlade Avdulah Hoti, predstavljajući odluku.

Koordinatoru u Prištini dijaloga biće dozvoljeno da angažuje dva pomoćnika.

Na današnjoj sednici vlade Hoti je govorio o optužnici Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadri Veseljija, rekavši “da će Kosovo biti odgovorno za svoje obaveze kao država”.

“Ostajemo pri stavu da je oslobodilački rat naroda Kosova čist i da mu se ne može suditi”, rekao je Hoti.

Dodao je da oni uvažavaju princip pretpostavke nevinosti sve do konačne odluke suda.

“Cenimo osnovni princip pravde za pretpostavku nevinosti sve dok ne bude doneta konačna odluku suda. Kao što smo to činili u prošlosti i sada ćemo biti odgovorni za međunarodne ustavne obaveze koje država ima”, naveo je Hoti.

Izvor RTS

Comments