• Početna>
  • Vesti>

Vidovdan u Šilovu prvi put obeležen kod spomenika knezu Lazaru

 Veliki praznik srpske istorije i pravoslavne vere, Vidovdan, po prvi put obeležen je danas u Šilovu ispred Crkve Svetog Marka u čijem se dvorištu nalazi i monumentalni spomenik knezu Lazaru. 

Posle svete liturgije, prvi paroh gnjilanski, otac Zoran Kovačević, obraćajući se meštanima, naglasio je da je ova svečanost organizovana u čast kneza Lazara i svih junaka koji su položili svoje živote u Kosovskom boju 1389.godine, za krst časni i slobodu zlatnu. 

“Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti da se okupljamo oko Svetog Kneza Lazara i da se nadahnjujemo njegovim životom i delom“, kazao je otac Zoran. 

Usledio je kulturnoumetnički program u organizaciji Kulturno prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“, a njegov direktor Mladen Stanković izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna. Manifestacija je održana ispred monumentalnog spomenika Knezu Lazaru koji je do 1999.godine bio u centru Gnjilanu, nakon čega su ga albanski ekstremisti porušili. Ipak, zahvaljujući brizi plemenitih ljudi iz američkog KFOR-a, spomenik je spašen i sada se nalazi u crkvenom dvorištu u Šilovu. 

Za sledeći Vidovdan najavljen je novi narodni skup ispred crkve Svetog Marka, a izabran je i domaćin svečanosti –  Goran Stanković iz Šilova. 

Izvor: RTV Puls

Foto: RTV Puls

Comments

Pročitaj još