Vučić: Uskoro nastavak dijaloga,optužnice dobra vest

Interes Srbije je ubrzanje EU integracija i o tome sam razgovarao sa Ursulom fon der Lajen u veoma dobrom i detaljnom razgovoru o svim pitanjima, preneo je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu, objavio je Tanjug.

Dodao je da uskoro očekuje i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga Samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije.

“Šustina je pitanje kako da Srbija ubrza svoj EU put i kako da dobije garanciju za članstvo, kad ispuni ono što se od nje traži, pre svega po pitanju različitih reformi, da može da dobije zeleno svetlo za EU”, rekao je Vučić.

On je ocenio da su današnji razgovori u Briselu bili  veoma važni.

“I u skladu sa onim što sam rekao odmah po okonačanju izbornog procesa, jedna od sustinskih stvari u našoj politici u narednom periodu mora da bude ubrzanje evropskog puta Srbije. O tome sam sat vremena razgovarao sa Ursulom fon der Lajen, iako sastanci uvek traju oko pola sata, i hvala joj na tome”, rekao je Vučić.

Preneo je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji u Prištini, šta se može očekivati i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.

Vučić je dodao da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, kako je rekao, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.

Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji.

Vučić je, kako je kazao, pozvao da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe korona kriza.

Optužnice dobra vest, ali taj sud je po kosovskim zakonima

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da je podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija dobra vest pošto su se desili strašni zločini nad Srbima na KiM, ali ukazuje da treba imati u vidu da su Specijalno tužilaštvo i sud formirani po kosovskim zakonima.

Upitan da prokomentariše šta može da očekuje od Prištine u ovom trenutku i koji su bili zaključci na današnjim sastancima s predstavnicima EU u Briselu, imajući u vidu predlog pomenutih optužnica, Vučić je rekao da neće govoriti šta su zaključci drugih, ali da može da iznese šta je bio njegov zaključak.

“A to je, da moramo da pokažemo uzdržanost, jer tako štitimo srpski narod na KiM od nasilja, kao i da razgovaramo o temama od životnog značaja na KiM i tu pravimo kompromise”, rekao je.

Vučić ističe da “naša strana pokušava da razgovara o temama od životnog značaja i pokušava da postigne u različitim sferama društvenog života kompromise sa Albancima”.

Vučić je rekao da već dva dana zvanični Beograd ćuti, od kada smo obavešteni o postojanju i dalje nepotvrđene optužnice, kao i da tu treba voditi računa o tri stvari.

Prvo je da su Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud sa Specijalnim odeljenjima formirani po kosovskim, a ne međunarodnim zakonima, kao što je bilo u našem slučaju.

“To nas u startu ograničava”, dodaje Vučić i kaže da se ljudi oduševljavaju, ali da se zaboravljaju te važne činjenice.

“Druga stvar, optužnice koje je podigla Srbija i dalje stoje, protiv mnogo lica na KiM za zločine protiv srpskog i nealbanskog stanovništva”.

“I treće, ovo unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na KiM, a ne isključuje mogućnost izazivanja problema i u dve opštine na jugu Srbije, samo da bi neko pokazao snagu i moć”.

Vučić kaže i da Beograd ne bira ko će sedeti sa druge strane stola u pregovorima sa Prištinom i da su to njihove unutrašnje stvari.

Ko god da pregovara, kako kaže srpski predsednik, pozicija Prištine se neće promeniti i da će svi insistirati na tome da dobiju priznanje nezavisnosti Kosova i ništa manje od toga.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još