• Početna>
  • Vesti>

Grenel: Nikada nismo razmišljali o brzom rešenju i promeni granica

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel reagovao je na članak objavljen u američkom listu “Njujork tajms”, navodeći da u članku ima mnogo grešaka, da niko nije planirao brzo rešenje kao i da u njegovom prisustvu nikada nije bilo govora o promeni granica, prenosi Reporteri.

Američki list piše da neuspeh sastanka Srbije i Kosova u Vašingtonu predstavlja udar za predsednika SAD Donalda Trampa.

U članku njujorškog dnevnika, takođe, je navedeno da je namera  bila da se postigne brz sporazum.

Grenel, međutim, navodi da je sastanak bio posvećen ekonomskim pitanjima i da nikada nisu mislili da će doći do brzog rešenja i dogovora. Takve tvrdnje, kako je naveo, predstavljaju netačno izveštavanje medija.

Grenel je na Tviteru napisao da je koordinirao sa savetnicima za nacionalnu bezbednost u Francuskoj i Nemačkoj o daljim aktivnostima.

“Direktono sam razgovarao sa savetnicima za nacionalnu bezbednost Francuske i Nemačke kako bismo koordinirali naš ekonomski pristup ovom sporazumu”, napisao je Grenel na Tviteru.

On je rekao da se u njegovom prisustvu nikada nije razgovaralo o razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

Novinar Patrik Kingsli napisao je na Tviteru da je neuspeh sastanka u Vašingtonu udar na Trampovu spoljnu politiku.

“Inicijativa za stabilizaciju Balkana, posredovana od strane SAD, za koju se administracija predsednika Donalda Trampa nadala da će uvećati uspehe spoljne politike u izbornoj godini, odložena je nakon to je protiv jednog od ključnih učesnika, predsednika Kosova Hašima Tačija, najavljena optužnica za ratne zločine”, napisao je Kingsli.

Predsednik Kosova Hašim Tači trebalo je u subotu 27. juna u Beloj kući da se sastanke sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem na sastanku kojem je trebalo da posreduje Ričard Grenel.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još