• Početna>
  • Vesti>

Rošiću ponovo produžen pritvor za još dva meseca, advokat Haljimi sprema novu žalbu

Odlukom Specijalnog suda u Prištini Marko Rošić, koji se sumnjiči za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, ostaće u pritvoru još dva meseca, potvrdio je za Kosovo Onlajn advokat Mahmut Haljimi.

Haljimi je rekao da je rešenje o produženju pritvora stiglo u pritvorski centar i da će kad njemu bude uručeno, on na ovakvu odluku suda uložiti žalbu.

“Mislim da ovo više nema nikakvog smisla i svaka dva meseca se pritvor produžava uz potpuno isti tekst i obrazloženje odluke. Na svako moje pitanje oni odgovaraju da se radi o komplikovanom predmetu i teškom krivičnom delu, iako nema nikakvih dokaza”, rekao je Haljimi.

U porodici Rošić, Marka željno iščekuju već punih 19 meseci i pitaju se da li na Kosovu postoji zakon, pravo i pravda i da li je ona zaista tako spora.

“Pitamo se koliko će pravda još da kaska dok ne stigne u sud u Prištini i da li tamo sede ljudi koji rade po zakonu, pravu i pravdi ili rade pod političkim pritiskom? Da ima pravde i da sud hoće da radi po zakonu, naš sin bi odavno bio sa nama”, kaže za Kosovo Onlajn otac Marka Rošića, Nebojša.

On podseća da je advokat njegovog sina dokazima potkrepio da Marko nije pratio pokojnog Olivera Ivanovića, za šta se tereti, da ga nema na snimcima sa kamera ni tri meseca pre ubistva, ni na dan ubistva, a ni nakon ubistva.

“Nažalost, njima to nije dovoljno. Za njih je mnogo važniji dokaz što je ‘neko’ izjavio da je naše porodično vozilo bilo parkirano ispred restorana ‘Grej’ . Stvarno se pitamo kakav je to dokaz i šta to dokazuje? Zamislite sada po ovoj njihovoj logici, kada bi neko opljačkao banku, a auto gospodina sudije bio parkiran ispred banke, da li bi to značilo da je gospodin sudija opljačkao banku”, rezignirano govori Nebojša Rošić.

On podseća da je porodica podigla kredit, kako bi ponudila plaćanje kaucije za Markovo puštanje na slobodu, ali sud to nije prihvatio.

“Da li su naši životi dovoljni da garantujemo da će biti dostupan i da će se odazvati svakom ročištu, jer više ne znamo čime bi mogli da garantujemo. Mi se s pravom pitamo, ako nema opasnosti od bekstva za ostale optužene u ovom slučaju, koji nisu u pritvoru i nalaze se na slobodi, pa valjda ne bi trebalo da postoji opasnost od bekstva ni za našeg sina, koji 19 meseci trune u zatvoru, samo zato što neko tako želi i što mu se može, bez ikakvih zakonskih osnova”, zaključio je Rošić.

Marko Rošić je, zajedno sa kosovskim policajcem Nedeljkom Spasojevićem, uhapšen 23. novembra 2018. godine u Severnoj Mitrovici i nalazi sa na optužnici sa još petoro Srba, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u Severnoj Mitrovici, a počinioci i nalogodavci ovog ubistva još uvek nisu otkriveni i uhapšeni.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još