• Početna>
  • Vesti>

“Mitovi srpske istorije” u petak u Srpskom kulturnom centru u Prištini

Istoričar Dejan Ristić predstaviće svoju knjigu “Mitovi srpske istorije” u petak (26. jun) u 13 časova u Srpskom kulturnom centru u Prištini.

U programu će učestvovati istoričar Miloš Mitić, restaurator-kozervator Strahinja Đorđević kao i sam autor knjige Dejan Ristić.

“Knjiga nosi naslov “Mitovi srpske istorije” a iza tog sažetog opisa krije se želja autora da zainteresovanima ponudi osvrt na pojedine dragocene segmente nacionalne prošlosti i kulturnog nasleđa koji se, uistinu, nalaze na razmeđi istorijske stvarnosti i tradicije, odnosno legende i mita. Ona nije namenjena istoričarima, već najširem krugu čitalaca koji žele da obogate i, iznad svega, objektivizuju svoja znanja iz nacionalne istorije” navode iz organizacije kulturnog centra.

Nakon predstavljanja knjige, u nastavku programa uslediće razgovor posvećen temi kulturnog nasleđa o kojoj će govoriti istoričari Dejan Ristić i Miloš Mitić, kao i restaurator-konzervator Strahinja Đorđević.

Istaknuti stručnjaci pokušaće da ponude odgovore na pitanja: Šta čini naše kulturno nasleđe? Koliko ga poznajemo, na koji način ga čuvamo i kako njime upravljamo? Šta je ono što predstavlja evropsku i svetsku vrednost u oblasti naše baštine?

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još