• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Putinom o KiM: Rusija poštuje stavove Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o svim idejama i načinima za rešavanje kosovskog problema. Putin je izjavio da se između Rusije i Srbije razvijaju veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi. Ruski predsednik je potvrdio da u oktobru dolazi u posetu Srbiji.

Nešto pre 17 sati završen je sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Moskvi, gde predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj poseti i gde će biti gost na odloženoj Paradi pobede povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

Vučić je izjavio da su imali veoma dobar razgovor o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o KiM i celokupnoj situaciji u regionu i svetu.

Istakao je da je veoma zadovoljan tim razgovorom i da su politički odnosi veoma bliski između dve zemlje.

“Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina”, dodao je Vučić.

Navodi da su razgovarali i o ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinsike razmene od sedam odsto.

“To je gotovo neverovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmenu”, kazao je Vučić.

Kaže da je bilo reč i o radu RŽD na srpskim prugama i dodaje da Rusi to rade veoma kvalitetno.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Putinom pričao i o o vojnotehničkoj saradnji dve zemllje, kao i oko izgradnje gasovoda i kada će da poteče prvi gas kroz Srbiju.

“Razgovor o svim idejama za rešavanje problema Kosova”

Vučić je preneo da mu je ruski predsednik na mudar način preneo svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, pre svega, poštujući stavove Srbije.

“Pričali smo o svim idejama u svetu i načinima za rešavanje kosovskog problema, i, ako mogu tako da kažem, Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje”, rekao je Vučić na pitanje novinara da li mu je ruski predsednik savetovao kako dalje da nastupa po pitanju rešavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

Njemu je, dodaje, bilo važno da čuje Putinove stavove i misli po pitanju Kosova i Metohije.

“Suviše je Putin mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan”, istakao je Vučić.

Predsednik Rusije potvrio je da će doći u Srbiju u oktobru, preneo je Vučić. “Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save”, rekao je Vučić.

To će, kaže, biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je podsetio da će sutra, na Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, kojoj će i sam prisustvovati, učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

“Ima stvari o kojima nikada ne možete javno da govorite, ali očekujem dalje jačanje poverenja i još bolju saradnju u budućnosti. Zahvalan sam Putinu na dobrim rečima i toplom gostoprimstvu”, rekao je Vučić.

Ponovio je i da je sa Putinom do sada imao 17 susreta i da je današnji bio jedan od najboljih.

“Ima prostora za srpske kompanije, ali moramo još da ojačamo”

Predsednik je ocenio da postoji prostor u budućnosti za srpske kompanije na ruskom tržištu, ali da moramo još da ojačamo.

Upitan da li je na sastanku sa predsednikom Rusije razgovarao o poslovima za srpske kompanije, ukazao je da postoji mešovita komisija koja se time bavi.

“Imamo i dalje problem da imamo sve više malih uspešnih kompanija, ali nemamo još veliku kompaniju koja bi mogla da dobije značajne poslove u Rusiji”, objasnio je dodajući da nam za to treba još tri do četiri godine oporavka.

Što se barter aranžmana tiče, rekao je da Srbija nema potrebe za njima jer imamo dobru finansijsku situaciju, i da sve što treba da platimo novcem, plaćamo.

“Ako nam bilo kada u određenoj sezoni zatreba neki proizvod uzećemo od njih. Izvozimo mnoge poljoprivredne proizvode u Rusiju, i važno je da izvozimo više finalnih proizvoda”, ukazao je Vučić.

Putin zadovoljan razvojem saradnje sa Srbijom

Između Rusije i Srbije razvijaju se veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi, istakao je Vladimir Putin na početku sastanka.

Putin je, na početku sastanka u Kremlju, izrazio posebno zadovoljstvo posetom Vučića, i zahvalio mu što će prisustvovati svečanoj paradi u Moskvi povodom 75. godina od završetka Drugog svetskog rata, kao i što će srpski vojnici sa svojim drugovima po oružju iz Rusije prodefilovati ulicama glavnog grada Rusije.

Čestitao je Vučiću na izbornoj pobedi i naglasio da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim sferama.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku saradnju, i podsetio da je prošle godine trgovinska razmena porasla za 22,6 odsto, a ove godine u prvom kvartalu je porasla za 7,7 procenata.

Istakao je da će Rusija nastaviti sa investicijama, te dodao da će se nastaviti i razvoj saradnje u svim drugim sferama uključujući bezbednosnoj, pre svega u odbrani protiv savremenih pretnji.

Rekao je da se saradnja nastavlja i u vojnoj oblasti, kulturi, obrazovanja i duhovnoj sferi.

Ruski predsednik je rekao da su se dve zemlje uspešno borile protiv koronavirusa.

“Teški razgovori u Vašingtonu, ali zato smo birani”

Predsednik je rekao da će u Vašingtonu imati teške razgovore, ali da narod ni ne bira nekog zbog lepih stvari, već da se bori i vodi računa o našim nacionalnim interesima.

Napomenuo je i da se pričalo o tome da će na Vidovdan potpisati nezavisnost Kosova, ali da posle izbora i onoga što je najavio Ričard Grenel da će se razgovarati o ekonomskim temama, sada to više ne pominju, ali se niko posle toga nije ni izvinio.

Na pitanje da li je tačno pisanje pojedinih medija da će se na sastanku u Vašingtonu pojaviti i predsednik Tramp, Vučić je rekao da ne veruje u to i dodao da bi se on pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja.

“Mislim da je Ričard Grenel potvrdio da će se razgovori voditi o ekonomskim odnosima”, podvukao je predsednik. Vučić je ukazao da nije slučajnost što su Amerikanci podržali ideju “mini Šengena”, jer on donosi bolji život Balkanu.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još