Grenel: Mini Šenžen zona za Kosovo i Srbiju

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je, da je ono što on radi u tom procesu, da se koncentriše na ekonomske odnose i da se kreira “mini-Šenžen zona”, prenosi Tanjug.

“Smatramo da je to veoma dobra ideja, da kreiramo nova radna mesta u regionu, i da pokušamo da spojimo strane ekonomski, trgovinski”, rekao je Grenel u intervjuu za američku televiziju Njuzmaks.

On je dodao da tek posle toga mogu da dođu na dnevni red politička pitanja, kao drugi korak.

Grenel nije objasnio svoju paralelu, odnosno šta bi takva zona značila u slučaju ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, da li je reč o nekakvoj ekonomskoj uniji ili samo tesnim ekonomskim odnosima.

Njegov portparol Kastin Dik je potvrio za Tanjug da je Grenel mislio na Šenžen specijalnu ekonomsku zonu u Kini, bez drugih detalja.

Specijalna ekonomska zona Šenžen osnovana je u maju 1980. godine i prva je posebna ekonomska zona u Kini, nakon koje je uspostavljeno još pet posebnih ekonomskih zona.

Mnogi proizvođači orijentisani prema izvoznim tržištima proizvode i sastavljaju robu u toj zoni.

Svetska banka u jednom izveštaju navodi da su karakteristike te zone široka politička i institucionalna autonomija, javno-privatno partnerstvo i velike strane direktne investicije, kao i veliko ulaganje kineske dijaspore.

Grenel je u intervjuu za Njuzmaks još rekao da su “neki takozvani stručnjaci” pritisnuli dve strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima.

“Odlučili smo da se uključimo, jer postoji duga istorija sa toliko stručnjaka, takozvanih stručnjaka, koji su ih samo gurnuli u političke probleme, zanemarujući ekonomske”, rekao je Grenel.

On je dodao da su mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni rad i nada.

“Kada sam razgovarao o problemima mladih na Kosovu i poslovnoj zajednici, kao i u Srbiji, bilo je jasno da žele ekonomski razvoj, žele nova radna mesta, žele nadu”, rekao je on.

Grenel je sporazum postignut u aviosaobraćaju nazvao istorijskim, rekavši da je potpisan prvi put posle 21 godine.

Prema Njuzmaksu Prištinu će u Vašingonu zastupati Hašim Tači i Avdulah Hoti, a Beograd predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

U Beogradu još nije saopšten sastav delegacije koja će ići na sastanak u Beloj kući.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još