• Početna>
  • Vesti>

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM je zadovoljavajuća

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama u ovom trenutku je zadovoljavajuća, ističu iz Higijenskog zavoda u Kosovskoj Mitrovici i apeluju na sve građane da se pridržavaju svih mera vezanih za Kovid 19.

Od 10. juna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nije zabeležen nijedan pozitivan slučaj koronavirusa. Iako ti podaci ohrabruju, iz Higijenskog zavoda upozoravaju da nema opuštanja i da sve mera moraju i dalje da se poštuju.

“Postoji sumnja na koronavirus kod dve ženske osobe kod kojih su detektovana brzim testom IGM antitela. S obzirom da znamo da brzi testovi nisu pouzdani i da na osnovu njih ne možemo osobu proglasiti pozitivnom na koronavirus, mi smo uzeli briseve i čekamo potvrdni test, odnosno PCR i čekamo da rezultati stignu iz Beograda”, rekla je za TV Most epidemiolog dr Desanka Novaković Vukadinović.

Zbog većeg obima posla, a manjeg broja laboratorija, kojima raspolaže Srbija, u ovom trenutku se čekaju malo duže, tako da se mole svi ljudi koji čekaju rezultate testova da budu strpljivi. 

“Sada mnogo više znamo o koronavirusu, znamo da se on ne zadržava dugo na rukama, tako da ako operemo tuke vodom i sapunom gotovo je nikakva verovatnoća da se on prenese tim putem. Drugo što je bitno jeste nošenje zaštitnih maski, jer to daje velike rezultate, kao i održavanje fizičke distance. To je važno, jer i ako prođemo pored zaražene osobe, a imamo masku, ne postoji nikakva mogućnost da se inficiramo. Za prenošenje virusa bilo bi potrebno das a zaraženom osobom u nekom prostoru provedemo 10-15 minuta i da nemamo zaštitnu masku”, rekla je dr Desanka Novaković Vukadinović. 

Iz Higijenskog zavoda  u Kosovskoj Mitrovici obaveštavaju sve građane da će svakoga dana raditi brzo testiranje građana od 9 do 11 časova, a rezultati  se mogu preuzeti istog dana od 12 do 13 časova u prostorijama Zavoda. PCR testovi rade se ponedeljkom i četvrtkom i šalju se u Beograd, u Institut Torlak.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još