Srbina prognanika iz Orahovca, uhapšenog prošlog novembra u Mađarskoj, izručuju Srbiji

Ljubiša Manitašević, prognanik sa Kosova i Metohije, koji je prošlog novembra uhapšen u Mađarskoj zbog navodnog pokušaja ubistva na KiM 1999, uskoro će biti prebačen u Beograd. Da bude prosleđen našoj zemlji odlučio je, vodeći se međunarodnim pravom, mađarski ministar pravosuđa, a odluka po zahtevu Srbije za izručenje, stigla je juče ujutru Ministarstvu pravde.

Pred Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu vodi se istraga protiv Manitaševića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja na teritoriji KiM tokom devedesetih. I samoproglašena, takozvana Republika Kosovo podnela je zahtev za izručenje, pa je nadležni sud u Budimpešti lane utvrdio da su ispunjene pravne pretpostavke da se okrivljeni izruči i Beogradu i Prištini. Nakon toga, sud je prvobitno odlučio da bude izručen Prištini, ali je konačnu reč dao nadležni ministar.

– Srbija je pozdravila takvu odluku mađarskih vlasti i ukazala da su srpski pravosudni organi nedvosmisleno do sada pokazali spremnost da jednako procesuiraju sva lica, bez obzira na njihovu nacionalnost ili etničku pripadnost – saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ljubišin brat Nikola Manitašević prošle godine je dve nedelje štrajkovao glađu, u šatoru, usred zime, ispred mađarske ambasade. Tada je uspeo da izdejstvuje samo da Ljubiši budu skinute lisice, koje je nosio u mađarskom zatvoru 24 sata dnevno.

– Zahvalan sam “Večernjim novostima” i predsedniku Vučiću na velikoj pomoći. Važno je da moj brat stigne u Srbiju, posle toga sve će biti lakše – kaže Manitašević za naš list.

Ljubiša Manitašević našao se na crvenoj Interpolovoj poternici jer je, na Vidovdan 1999. godine, ranio dvoje ljudi, koji su pokušali da ga kidnapuju ispred apoteke u Orahovcu. Napala su ga četvorica pripadnika OVK i počela da ga vuku u kola. Braneći se, jednog napadača je ranio u rame, drugog u stomak.

Sam se predao i u pritvoru, u Prizrenu, proveo 67 dana.Pušten je da se brani sa slobode, a pošto je prošao sve bezbednosne provere KFOR-a, preselio se u Srbiju. Pre šest godina odselio se u Švajcarsku. Uhapšen je 28. septembra, na prelazu Roske.

Izvor Večernje Novosti

Comments