• Početna>
  • Vesti>

Vukosavljević u pismu Unesku: Put se gradi u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratio se danas pismom najvišim zvaničnicima Uneska povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini  manastira Visoki Dečani.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obratio se danas pismom najvišim zvaničnicima Uneska: generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom međunarodne zajednice uključujući i Uneska.

U pismu se navodi da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se u tom kontekstu dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenike srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasleđe.

Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od 10 kilometara u prometan drumski put prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja, što podrazumeva povećanje vibracija, zagađenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima. Poznato je, što je i u ranijim obraćanjima Ministarstva Unesku apostrofirano, da je Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara, što, između ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja puta tik pored manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine nepotreban i štetan akt.

Ministar Vukosavljević na kraju svog pisma poziva nadležne da reaguju shodno navedenim činjenicama, a u skladu sa principima zaštite objekta kulturnog nasleđa, koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine (2006), zasnovanim na međunarodnim konvencijama, a posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine i drugim relevantnim preporukama.

Izvor: TV Most saopštenje

Comments

Pročitaj još