Završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na zvoniku crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, završeni su radovi na sanaciji i konzervaciji zvonika crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Za neophodne radove opredeljena su sredstva u iznosu od 2.200.000 dinara, a nosilac projekta bio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Priština sa izmeštenim sedištem u Leposaviću.

Krajem 2019. i početkom 2020. godine izvedeni su pripremni radovi, a kako su lokalne vlasti saglasnost za izvođenje radova na crkvi izdale sredinom januara 2020. godine, realizacija je pomerena za proleće tekuće godine. Uvođenjem vanrednog stanja usled pandemije Kovida-19, realizacija projekta ponovo je bila odložena do ukidanja vanrednog stanja početkom juna 2020. godine. 

Radovi su započeli 12. juna i obuhvatali su sanaciju i rekonstrukciju zvonika, da bi 13. juna bilo podignuto zvono i izvedeni radovi na njegovom uležištenju. Ujedno su obavljeni zamena oštećenog olovnog krovnog pokrivača, čišćenje trotoara i uređenje crkvene porte.

Čitav projekat sproveden je u sklopu aktivnosti na očuvanju i predstavljanju srpske kulturne baštine sa prostora Kosova i Metohije, te jačanja kolektivne svesti o značaju sopstvenog nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa. 

Izvor: TV Most

Comments