Tači: Sastanak u Vašingtonu je zlatna prilika

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je predstojeći sastanak u Vašingotinu od posebnog značaja, i da je optimista da je na njemu moguće postići sparazum sa Beogradom.

Hašim Tači je izjavio Glasu Amerike da očekuje obostranu volju da se ozbiljno radi na postizanju važnog sporazuma u korist oba naroda.

“Veoma je važno da su obe naše zemlje, i Kosovo i Srbija, pokazale svoju posvećenost, ali i uverenje da će ovaj proces voditi SAD. Dakle, to je zlatna prilika za postizanje važnog sporazuma i za sigurnu budućnost obe zemlje u pogledu razvoja i evroatlanskih vrednosti”, rekao je Tači.

Kaže da delegacija Prištine ima puno poverenje u posvećenost ambasadora Grenela, a sada i celog tima administracije SAD koji će biti uključen.

“Sa druge strane, mislim da je to prilika koju nijedna strana ne želi da izgubi, jer negativan pristup koji tamo bude predstavljen imaće cenu, a Kosovo nije spremno da plati cenu, ali je spremno da iskoristi priliku”, naveo je Tači.

Dodao je da Priština u Vašingtonu želi “potpuno poštovanje Ustava Kosova”.

“Poštovanje svega što smo postigli, tj. slobodu, nezavisnost, suverenitet, s druge strane poštujući međunarodne principe i standarde, ali i dobrosusedstvo. Dakle, mislim da stvari idu u dobrom pravcu za postizanje dogovora 27. juna. Optimističan sam da to može da se postigne, mada će to biti izuzetno teško”, naveo je Tači.

Izvor: RTS / Glas Amerike

Comments

Pročitaj još