• Početna>
  • Vesti>

Petković: Dodatnih 150 miliona evra za infrastrukturne projekte na KiM

Nakon obilaska jedinog povratinika u selu Opraške Petka Miletiće, koji je juče brutalno pretučen, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković i kandidat SNS za poslanika Milan Savić, posetu srpskim sredinama u opštini Lipljan započeli su u selu Donja Gušterica gde su obišli OŠ „Knez Lazar“, Dom kulture i sušaru za voće i povrće pri ovdašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi. Svi ovi objekti izgrađeni su ili obnovljeni sredstvima Vlade Republike Srbije.

„Kada vidite kako se ovde u centralnom Kosovu, u Gračanici živi i koliko država Srbija ulaže u srpske sredine, a nastavićemo i u narednom periodu da ulažemo, već sam govorio o tome da je država izdvojila 60 miliona evra za 149 projekata, a do 2025. biće još dodatnih 150 miliona evra za različite infrastrukturne projekte. Podizaćemo bolnice, fabrike, farme, mala i srednja preduzeća jednostavno da udahnemo potreban život u ovim sredinama, da mladi ljudi kojih ima sve više i koji ostaju ovde znaju da imaju svoju budućnost i nadu za bolje sutra“, istakao je Petković.

„Već smo počeli implementaciju projekata za koje je Kancelarija za KiM izdvojila sredstva. Počeli smo sa sušarom, a u budućnosti planiramo niz projekata koji su direktno vezani za poljoprivredu, jer sva ova mesta u kojima žive Srbi su ruralnog tipa i veliki broj naših stanovnika se bavi zemljoradnjom“, kazao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, koji je dodao da se radi i na urbanizaciji ovih mesta.

Petković je potom obišao završen aneks Doma kulture „Lipljan“ u Donjoj Gušterici koji je, kao i centralno grejanje, finansirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Pored sušare za voće i povrće, koja je izgrađena sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković i Savić posetili su i porodicu poljoprivrednika Danila Kukurekovića, koja je prema Programu za razvoj poljoprivrede Vlade Republike Srbije dobila podsticaj u vidu poljoprivredne mehanizacije, kao i dve socijalno ugrožene porodice Radeta Grbića i Zorana Krstića, čiji je zajednički problem nezaposlenost.

„Nigde ne radimo, živimo od socijalne pomoći. Volela bih da imam posao kako bih obezbedila deci neophodne stvari“, istakla je Sonja Krstić.

„Sa ljudima na terenu možemo da vidimo da je odgovorna politika Kancelarije za KiM, Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića uspela da nas sve izvuče iz ambisa finansijskog, moralnog, ekonomskog i svih ostalih problema, u koji smo kao društvo krenuli. Porodica Krstić ima troje dece, Kancelarija za KiM im je napravila kuću, a da nije bilo odgovorne politike ne bi bilo ni mogućnosti da im se napravi ova kuća“, kazao je Milan Savić i dodao da će Vlada Republike Srbije, Kancelarija za KiM i privremeni organi obilaziti svaku kuću i svako dete koje živi na prostoru Kosova i Metohije.

Posetu opštini Lipljan, Petković i Savić završili su obilaskom porodice Jelene Ilić u selu Lepina, a potom su nastavili obilazak sela Ugljare, Bresje i Batuse u opštini Kosovo Polje.

Izvor i foto:RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još