Petković: Snažna i jaka Srbija može da obezbedi bolji život Srbima na Kosovu

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je danas nekoliko lokacija u Gračanici, gde su u toku završni radovi na izgradnji nove zgrade Biblioteke i stanova za socijalno ugrožene porodice, čije je finansiranje obezbedila Vlada Srbije.

Vlada Srbije je obezbedila 60 miliona evra za 149 investicionih projekata u srpskim sredinama na Kosovu medju tim projektima su zgrada Narodne biblioteke i stanovi za ugrožene porodice u Gračanici, rekao je Petković.

“Ovde možemo da postignemo standard i život dostojan čoveka u 21 veku. Mi želimo da se  i ovde naša dečica razvijaju i rastu kao što rastu deca u centralnoj Srbiji, i da ne bude razlike. Imamo puno problema i time što gradimo škole, puteve i bolnice pokazujemo šta je pravi naum Srbije ovde na Kosovu i Metohiji, da razvija, gradi i stvara i kroz takvu atmosferu stvar i dobre odnose sa komšijama Albancima, jer nama je ovde potreban mir i i stabilnist jer je to preduslov za razvoj Srba i Albanaca”, naglasio je Petković.

Fond knjiga Narodne biblioteke u Gračanaci je više od 40.000 naslova. Taj broj bi bio veći da ne postoji rampa institucija u Prištini za  nabavljanje novih knjiga, kazala je direktorica ove ustanove, Brankica Ničić.

“Hvala vladi Srbije i Kancelariji za KiM što nam pruža kulturološku, materijalnu, moralnu i duhovnu podršku. Razgovarali smo o mogućnostima da se reši problem i otkolne administrativni problemi nakon što je spuštena rampa za naše knjige na administritavnim prlelazima  sada imamo tešku situaciju sa ovežavanjem novog fonda”, kazala je Ničić.

Očekuje se da će članovi biblioteke tokom leta koristiti nove prostorije.

“Završetak radova je za mesec dana, nakon toga sledi opremanje biblioteke. Sredstva je izdvojila kancelarija za Kosovu i Metohiju. Tokom leta će bibliotka koja je se do sada nalazila u neadekvtanim prostorijama preseleti u novu zgradu”, rekao je predsednik Privremenog organa grada Prištine sa sedištem u Gračanici Ljubinko Karadžić.

Pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa predstavnicima lokalnih vlasti obišao je i radove na izgradnji 36 stanova za socijalno ugrožene porodice u Gračanici.

“Ovo što vidite su novi stanovi koje ćemo podeleti u narednom periodu. Pre toga smo sagradili 36 stanova i iviše od 30 kuća. Na tome se nećemo zaustvaiti. Ono na čemu ćemo raditi i insistirati je da ostavimo sto je više moguće našoj deci i budućim generacijama”, rekao je gradonačelniik Gračanice Srđan Popović.

Predstavnici kancelarije za Kosovu i Metohiju i lokalnih vlasti u Gračanici posetiće i nekoliko srpskih porodica u Lapljem Selu, Sušici i Gračanici.

Izvor: Kosovo Online

Comments