Samoopredeljenje traži ocenu ustavnosti izbora Hotijeve vlade

Pokret Samoopredeljenje podneo je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti izbora Vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem. Iz Samoopredeljenja su naveli da je povod za tu inicijativu glasanje poslanika Etema Arifija, koji je, iako pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od više od godinu dana, uprkos odredbama Ustava učestvovao na sednici i glasao za Vladu Kosova.

“Učešće Etema Arifija na sednici 3. juna i njegovo glasanje, tim pre što je bilo odlučujuće, produbljuju nezakonitost ove vlade i proceduralno nezakonitu odluku skupštine da glasa za vladu. Zato je odluka skupštine nevažeća i neustavna”, stoji u saopštenju Samoopredeljenja. 

Navodi se da je Ustavom Kosova “jasno definisano” da poslanik gubi mandat u slučaju da je osuđen pravosnažnom presudom za krivično delo sa zatvorskom kaznom u trajanju od jedne ili više godina.

Bivša sudija Ustavnog suda Kosova, Điljeta Muškolaj osporila je ustavnost izbora Hotijeve vlade, pošto je, prema njenim rečima, nova vlada izabrana glasovima poslanika koji uopšte nisu smeli da budu u sali. Ona je podsetila na član 70 Ustava Kosova koji kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako je osuđen konačnom presudom na jednu ili više godina zatvora.

Ocenila je da, ukoliko se tim povodom grupa poslanika ili neko drugi koji je za to ovlašćen, obrati Ustavnom sudu Kosova, može se doći do toga da Ustavni sud utvrdi da Hoti nije izabran za premijera. Takav je bio slučaj odluke Ustavnog suda o izboru Bedžeta Pacolija za predsednika Kosova, kada je zbog proceduralnih grešaka Ustavni sud poništio njegov izbor.

Poslanik Etem Arifi, koji je zbog krivičnog dela osuđen na više od godinu dana zatvora, bio je jedan od 61 poslanika koji je glasao i time osigurao dovoljan broj glasova da Hoti bude izabran za premijera Kosova.

Izvor: Beta

Foto: RTK

Comments