• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Dijalog Beograda i Prištine nakon izbora u Srbiji, čeka se dolazak Lajčaka

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je da su se, nakon što je kosovska vlada ukinula mere reciprociteta, stekli uslovi za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da će dinamika tog procesa biti poznata kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak bude došao u Beograd i Prištinu.

Odalović je izjavio za Kosovo Onlajn da pretpostavlja da će na tu dinamiku uticati i izbori u Srbiji, pa će se sačekati da se taj proces završi.

“Ne isključujem mogućnost da se diplomatska ofanziva nastavi preko leta, ali pretpostavljam da će se prvo sačekati da se završi izborni proces u Srbiji. Ne zato što postoji bilo kakva neizvesnost i nepoznanica, niti je mandat onoga ko vodi taj dijalog, predsednika Vučića, na bilo koji način doveden u pitanje. Kada Lajčak bude došao u Beograd i Prištinu znaćemo dinamiku ovog procesa”, rekao je Odalović.

Prema njegovom mišljenju, odluka nove vlade u Prištini da ukine mere reciprociteta za robu iz Srbije stvorila je uslove za nastavak dijaloga.

“To je više od godinu i po dana blokiralo dijalog i dovelo do poremećaja i problema u odnosima. Da bi se pravila bilo kakva dinamika važno je da i Priština ima svoju jasnu platformu i da ima pregovarački tim kako bi pregovore mogla da nastavi. Najava Lajčaka da će veoma brzo doći do Beograda i Prištine je u funkciji sagledavanja ukupnog stanja. To bi bila poruka da dijalog može da počne“, rekao je Odalović.

On je naveo da je, za sada, jedina institucija koja vodi dijalog Evropska komisija.

“Lajčak ima mandat i na njemu je da li će se i na koji način bilo ko uključiti. Poruke koje su bile prisutne u periodu koji je za nama, da će se SAD uključiti, odnosno Ričard Grenel, pa su se pojavili Merkelova i Makron, bilo je mnogo zainteresovanih. Dobrodošli su svi koji žele da pomognu i podstaknu ovaj proces, ali jedini za sada koji ima pun kapacitet je EU, odnosno EK koja može i formalno i zvanično da nastavi dijalog“, smatra Odalović.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još