Dačić: Nismo prestali sa kampanjom o povlačenju priznanja Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je danas navode Radija Slobodna Evropa da je Srbija obustavila kampanju povlačenja priznanja Kosova, i ocenio ih kao “veliku laž”, prenosi Tanjug.

“Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, niti će prestati ako svi drugi ne prestanu sa kampanjom za priznavanje tzv. Kosova”, ističe Dačić u odgovoru na pisanje RSE, koji se pozvao na neimenovane diplomatske izvore u Briselu.

Dačić je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako navodi, istakao da se radi o “velikoj laži”.

“Srbija već više godina javno kaže da će prestati sa kampanjom povlačenja priznanja samo ako svi drugi prestanu sa kampanjom za priznanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije. Pošto to nije slučaj, Srbija nije prestala sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova. Kad prestanu oni, prestacemo i mi”, poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

RSE je ranije danas objavio izjavu neimenovanog visokog diplomatskog izvora u EU da “su se strane u Srbiji kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom”.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”, preneo je RSE.

“Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, naveo je taj sagovornik po pisanju ovog medija.

Diplomate iz Brisela, preneo je RSE, ocenjuju da obe strane treba da doprinesu konstruktivnoj atmosferi, koja će omogućiti obnovu dijaloga.

Oni smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem “nije u tom duhu”.

Prema navodim RSE, briselski zvaničnici očekuju i od nove kosovske vlade da preduzme sve mere kako bi se stvorila pozitivna atmosfera oko dijaloga koji ubrzo treba da se nastavi u Briselu, što podrazumeva i ukidanje ovih mera.
 

Comments