• Početna>
  • Vesti>

Počela sednica, Hoti predstavlja plan nove vlade, aktivisti Samoopredeljenja “sahranjuju Ustav”

Sa više od pola sata zakašnjena počela je sednica kosovske skupštine na kojoj se očekuje da će biti izglasana nova vlada.

U ovim trenucima kandidat za novog premijera, Avdulah Hoti, predstavlja program nove vlade.

Predsednica Skupštine, Vjosa Osmani, ne predsedava današnjom sednicom, iako su prethodno mediji javili da je ušla u zgradu kosovske skupštine. Sednicom predsedava zamenik predsednice skupštine, Kurti Šalja.

Kako prenosi Gazeta Express, današnjoj sednici ne prisustvuju poslanici parlamentarne grupe Samoopredeljenje.

Hoti: prioritet borba protiv pandemije, neću dozvoliti promene granica

Kanditat za novog premijera ispred LDK, Avdulah Hoti, u svom govoru pred poslanicima skupštine, govorio je o prioritetima nove vlade ukoliko bude bila izglasana.

Hoti kao prioritete navodi borbu protiv pandemije Covid-19 i ekonomski oporavak Kosova.

„Na osnovu situacije u kojoj se nalazimo, naši glavni prioriteti biće – borba protiv pandemije Covid-19 i ekonomski oporavak nakon pandemije. Pored ovih prioriteta, Vlada će imati i druge – usmerene na jačanju države, povećanje zaposlenosti…“.

Hoti je takođe govorio i o dijalogu Beograda i Prištine.

Tvrdi da će na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornost za unapređenje procesa dijaloga sa Beogradom.

Kaže da će u takvom procesu sarađivati sa Evropskom unijom i SAD i da neće dozvoliti bilo kakvu promenu granica ili razmenu teritorija.

Takođe je rekao da će raditi na saradnji između vlasti i opozicije i inkluziji, posebno u procesu dijaloga.

„Mi ćemo preuzeti odgovornost za unapređenje procesa dijaloga sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promene granica i razmenu teritorija. Stvaranje poziciono-opozicione saradnje i traženje uključivanja, posebno u procesu dijaloga“, rekao je Hoti u svom govoru.

Hoti je na kraju svog govora predstavio novi sastav vlade.

Avdulah Hoti – premijer; Tahiri – prvi zamenik premijera; Driton Seljmanaj – zamenik premijera; Aljbuljena Baljaj – zamenica premijera; Goran Rakić – zamenik premijera i ministar lokalne samouprave; Dalibor Jevtić – ministar za zajednice i povratak; Hikmete Bajrami – Ministar finansija; Besian Mustafa – Ministar za ruralni razvoj; Vljora Dumoši – Ministarka kulture, omladine i sporta; Anton Ćuni – Ministar odbrane; Arban Abraši – Ministar infrastrukture; Agim Veljiu – Ministar unutrašnjih poslova; Armend Zemaj – Ministar zdravlja; Seljim Seljimi – Ministar pravde; Bljerim Kući – Ministar zaštite životne sredine; Meliza Haradinaj – Ministarka spoljnih poslova; Rame Ljikaj – Ministar obrazovanja i nauke; Skender Rečica – Ministar za rad i socijalna pitanja; Veselj Krasnići – Ministar trgovine i industrije; Enis Kercan – Ministar za regionalni razvoj.

Seljimi: Ovo je Tačijeva vlada, hoće da učini podelu Kosova legitimnom

Poslanicima se obratio i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Redžep Seljimi.

Današnju sednicu definisao je kao pokušaj da se poništi volja naroda.

Izneo je niz optužbi na račun LDK, među kojima i onu da je „obmanjivala građane“.

Osporio je odluku Ustavnog suda koji je Tačijev dekret o imenovanju Avdulaha Hotija za kandidata za premijera proglasio ustavnim, optuživši sud da radi u interesu kosovskog predsednika.

Ujedno je dodao da se danas ne formira vlada Avdulaha Hotija, već kosovskog predsednika.

„Ovo je Tačijeva vlada, na kraju će je baciti kao krpu. Ovo će mu biti potrebno da učini legitimnom podelu Kosova i da bi dobio još jedan predsednički mandat“, dodao je Seljimi.

I dok se u skupštini govori o novoj vladi, ispred zgrade skupštine na delu su protesti aktivista Samoopredeljenja.

U ovom trenutku grupa građana koja se protivi formiranju nove vlade pokušava da probije kordon policije kako bi ušla u zgradu skupštine.

Kako prenosi RTK2 oni uzvikuju „Živela vlada Kurtija“.

Poslanici srpske liste podržaće Hotijevu vladu

U kratkom obraćanju pred poslanicima, predsednik poslaničke grupe Srpske liste, Igor Simić, potvrdio je da će poslanici ove stranke podržati Hotijevu vladu.

Izglasana vlada Avdulaha Hotija

Sa 61 glasom „Za“, 24 protiv i jednim uzdržanim nešto posle 13:00, izglasana je vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Novu vladu činiće LDK, AAK, NISMA, Srpska lista i predstavnici ostalih nevećinskih zajednica.

Nova kosovska vlada imaće četiri zamenika premijera i 16 ministara.

Hoti će preuzeti rukovodstvo vladom od Aljbina Kurtija, čijoj je vladi na predlog LDK još 25. marta izglasano nepoverenje.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još