Obeležena hramovna i seoska slava u Koretištu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju cara Konstantina i caricu Jelenu, njegovu majku. To je hramovna i seoska slava Koretišta, kraj Gnjilana. Ovo je ujedno bilo i prvo okupljanje u ovom hramu u većem broju nakon proglašenja epidemije virusa korona.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Koretištu služio je umirovljeni vladika zahumsko hercegovački Atanasije uz sasluženje gnjilanskog namesništva i monaha iz manastira Draganac.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika širom Kosovskog Pomoravlja.

“Neka vam je srećna slava Sveti carevi Konstantin i Jelena, koji su krstom zakrstili svet, premestili centar hrišćanskog sveta iz nesrećnog Rima, koji nas je progonio tri veka. Car Konstantin je 313. godine Milanskim ediktom ukinuo progon hrišćana i priznao hrišćanstvo.Time je hrišćanska crkva pobeđivala krstom i krst se pojavio na mnogim mestima u Jerusalimu, u vazduhu, na drveću… Krst nositi nama je suđeno”, poručio je vladika Atanasije.

Nakon liturgije, ispred hrama prikazan je splet pesama i igara u izvođenju dece i mladih iz Koretišta, a u kolo se uhvatio i vladika Atanasije.  

Povodom praznika vladika je deci darivao slatkiše.

Izvor: RTV Puls

Foto: RTV Puls

Comments

Pročitaj još