Od danas moguće školske ekskurzije, ali u Srbiji

Đake i posebno buduće maturante obradovala je vest da će moći i na ekskurziju, ali u Srbiji.

“Ekskurzije i nastave u prirodi mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta. To je preporuka školama. Za završne razrede srednjih škola, kojima je dosad jedino i bilo omogućeno da idu u inostranstvo, zabrana je da idu i oni predviđena putovanja moraju realizovati u Republici Srbiji”, ističe Aleksandar Pejić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

U školske klupe vraćaju se ove nedelje i mali i veliki maturanti zbog polaganja maturskih ispita. A posle njih svi ostali đaci koji žele da poprave ocene, ali uz poštovanje preporuka i mera zaštite.

Kada je reč o maturskim večerima, ministar prosvete,nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević kaže da mogu da počnu i pripreme za proslavu maturskih večeri, uz preporuku da se one organizuju od druge polovine juna. “Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturantima se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače i sokove. Mogu da nabave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole, ipak, nemaju takve uslove pa mogu sa lokalnom samoupravom da organizuju u nekom prikladnom prostoru”, kaže ministar. Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima, ali ministar napominje da se i tu preporučuje da budu pristojni i paze. “Neka sami reše, uz sve mere bezbednosti koje važe. Ne moraju baš da prilaze blizu jedni drugima”, kaže Šarčević.

Izvor: RTS

Foto: Ilustrovana Politika

Comments

Pročitaj još