• Početna>
  • Vesti>

Od sutra za ulazak na Kosovo bez negativnog testa, sedam dana samoizolacije

Na Kosovu od ponedeljka, 1. juna, nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave koronavirusa.

Od ponedeljka će biti otvoreni drumski prelazi kao što su Merdare , Vrbnica ( sa Albanijom), Kula (sa Crnom Gorom), Elezov Han sa Makedonijom), Jarinje ( sa Srbijom) javlja Radio Slobodna Evropa.

Svako ko uđe na Kosovo biće podvrgnut kontroli na prelazima, rečeno je na konferenciji za novinare premijera i ministra zdravlja na dužnosti, Aljbina Kurtija i Arbena Vitije. Kroz nedelju dana utvrdiće se otvaranje vazdušnih granica.

Vitija je kazao da svaki građanin sa negativnim rezultatom na COVID-19 ne starijim od četiri dana, neće morati da ide u samoizolaciju, dok će oni bez testova morati da se samoizoluju sedam dana. Ova mera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procena epidemiološke situacije.

Od 1. juna se takođe predviđa otvaranje vrtića i obdaništa, kafića, restorana, taksi usluga i tržnih centara. Pozorišta i bioskopi za sad ostaće zatvoreni.

Vitija je rekao da rizik od pandemije još uvek nije prošao, i poručio građanima da se usklade novoj realnosti. Upozorio je i na moguće nove talase infekcija. On je takođe upozorio na poštovanju zaštitnih mera.

Ukupan broj obolelih od COVID-19 na Kosovu je 1.070. Izlečen je 841 slučaj a preminulo je 30 osoba.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Kosovo online

Comments

Pročitaj još