• Početna>
  • Vesti>

Kurti odgovorio Lajčaku: Negiranje reciprociteta Kosovu je uskraćivanje prava na suverenitet

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti reagovao je na izjavu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, koji se danas usprotivio odluci vlade o uspostavljanju reciprociteta prema Srbiji, poručivši da negiranje prava na princip reciprociteta Kosovu znači uskraćivanje prava da deluje kao suverena država.

“Negiranje principa reciprociteta Republici Kosovo je negiranje na sprovođenje njegovih suverenih prava. Dijalog treba da se vodi između dve jednake strane i Srbija mora da gleda na Kosovo kao na nekog sebi jednakog za svakim stolom”, ocenio je Kurti u objavi na Tviter nalogu.

Podestio je da je krajem februara doneo odluku o postepenom ukidanju stopostotne takse na robu iz Srbije i postepenoj primeni reciprociteta.

“Krajem februara najavio sam postepeno ukidanje stopostotne takse i postepeno sprovođenje principa reciprociteta sa Srbijom. Postepeno, jer smo želeli da organi carine sa obe strane granice budu pripremljene”, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, sve mere koje preduzima Vlada Kosova predstavljaju odgovor na širok spektar necarinskih barijera koje Srbija nameće Kosovu.

“Od tada, vlada je uvela mere reciprociteta sa Srbijom, a sve kao odgovor na širok spektar necarinskih barijera koje Srbija ima protiv Kosova. Kada se utvrdi još bartijera, primeniće se još mera reciprociteta”, istakao je Kurti.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još