• Početna>
  • Vesti>

Viola fon Kramon: Sve stranke moraju poštovati odluku suda

“Sve stranke moraju poštovati odluku Ustavnog suda, rekla je za Dojče vele izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon. Takođe, dodala da je razmena teritorija između Kosova i Srbije neprihvatjiva.

“To nije ni rešenje. Takva stvar ne bi rešila nijedan od postojećih problema, ne bi donela veću stabilnost i ne bi bila u interesu većine građana. To bi čak postavilo veoma štetan presedan”.

Prema njenim rečima jedno od važnijih neslaganja premijera na dužnosti Aljbina kurtrija i predsednika Hašima Tačija upravo je bio njihovi odnosom prema Srbiji.

Ona je dodala da bi, ko god je za tu ideju, trebalo to javno i da kaže.

“Nakon toga mogli bismo izneti mnogo argumenata zašto bi to destabiliziralo regiju, a ne donelo mir. Međutim, sa stanovišta EU, bilo bi zanimljivo saznati je li ta takozvana studija plaćena sredstvima EU. Da je to slučaj, bio bi to skandal. Mi ćemo to istražiti “, rekla je Viola fon Kramon.

Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da je dekret Tačija o mandatu Hotiju u skladu sa Ustavom, kaže da sve stranke moraju poštovati tu odluku, da je to sada najvažnija stvar i da tu nema alternative, uz ocenu da Ustav ostavlja puno prostora zarazličita tumačenja te da razume i zašto su mnogi nezadovoljni.

Međutim, dodala je, vladavina zakona takođe znači prihvatanje odluke suda, bilo da vam se sviđa ili ne.

Kako je rekla, na Hotiju je sada da napravi većinu u parlamentu i formira stabilnu vladu za Kosovo.

“Kao član Evropskog parlamenta mogu reći da oni koji žele promene u političkom pejzažu moraju da ga postignu glasačkom kutijom, a ne na ulicama. Na sledećim izborima nadamo se da će pobediti stranke koje će konačno ukinuti prostor za tumačenje ustava, koji politički akteri na Kosovu stalno koriste. Građani imaju pravo na koherentan ustav”, poručila je ona. 

Izvor: RTK, RTK 2

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još