EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

“Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija”, kratko je poručio portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Ni sam Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran početkom aprila, nije se oglašavao tim povodom.

Tači je svoj stav obrazložio time da “nije u kontaktu sa Lajčakom”, a da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti “već tri meseca razgovara sa Lajčakom i Žosepom Boreljom” o “njemu nepoznatim stvarima”.

Ocenjujući da su u pitanju “pregovarači iz zemalja koje nisu priznale Kosovo”, Tači zaključuje da će se odazvati na pozive za sastanke koje organizuju Angela Merkel i Emanuel Makron, kao i da ima “puno poverenje” u rukovodstvo SAD da će proces pregovora “ubrzati i uspešno okončati”.

To nije prvi put da se zvaničnici Prištine otvoreno ne slažu sa ulogom EU u dijalogu Beograda i Prištine i insistiraju na većem učešću SAD.

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je prilikom svoje prve posete Briselu u novembru 2017. godine takođe kritikovao rezultate EU i tadašnje šefice EU diplomatije Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Takva situacija dovela je do otkazivanja zajedničke konfrencije za medije Ramuša Haradinaja i Federike Mogerini u Briselu, što se ponovilo i sledeće godine nakon razgovora Haradinaja i Mogerinijeve o Sporazumu o stabilizaciji pridruživanju Kosova.

Zvaničan stav EU bio da je u pitanju “nedostatak vremena”, dok su diplomatski izvori naglašavali “lošu atmosferu” iza zatvorenih vrata.

Iyzvor RTS

Comments