Prošla je 21 godina od bitke na Paštriku – “549. brigada pokazala zašto je herojska”

Kod Spomen-česme stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine položeni su venci povodom obeležavanja 21. godišnjice bitke na Paštriku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Aleksandar Vulin je, nakon ceremonije polaganja venaca, podsetio da su pre 21 godinu, Vojska Jugoslavije i njena herojska 549. brigada, zaustavili i odbili NATO agresora, ne dozvolivši mu da kopnenim putem uđe na prostor naše domovine.

“Pre 21 godinu, odigrala se zločinačka NATO agresija, za koju niko nije odgovarao i za koju, kako izgleda, svet se pravi da niko i ne treba da odgovara. Srbija 21 godinu ne prestaje da podseća, a 21 godinu čitav svet pokušava da se pravi kao da se NATO agresija nikada nije desila, kao da nije bilo zločina, kao da nije bilo suverene zemlje, kao da nije bilo komadanja teritorije Srbije. Pre 21 godinu, 549. brigada je pokazala zašto je herojska i zašto je deo herojskog naroda, a 21 godinu kasnije, mi ne smemo da dozvolimo da se zaboravi”, naglasio je ministar Vulin.

Vulin je dodao da “ako mi zaboravimo, i ako Srbija prestane da traži pravdu, i ako Srbija prestane da se seća, to će se ponoviti, ponoviće se nekom drugom, malom i slobodnom narodu”.

“Upravo zato, Srbija je i odabrala da bude vojno neutralna, da niko nikada našoj vojsci ne bi mogao da naredi da čini nekom drugom narodu ono što su činili nama. Kao što za 549. brigadu, kao što za naš narod, kao što za sve nas, pre 21 godinu predaja nije bila opcija, tako i zaborav danas nije opcija”, naveo je Aleksandar Vulin.

“Na Paštriku vođene najteže borbe” 

Ratni komandant 549. motorizovane brigade, general u penziji Božidar Delić, istakao je da su borbena dejstva na Paštriku “najteže borbe koje su vođene tokom agresije 1999. godine”.

“Mi smo znali da moramo da ne dozvolimo da nijedan neprijateljski vojnik bude na našoj teritoriji dok se vode pregovori o miru i da našem političkom rukovodstvu stvorimo uslove da o miru razgovaraju na ravnopravnoj osnovi”, rekao je general Delić dodajući da su u tome i uspeli.

Vojska Jugoslavije je, kako se navodi u saopštenju, u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju. U borbama na Paštriku poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Za izuzetne rezultate u suprotstavljanju agresoru i za pokazano besprekorno herojstvo u ratu, 549. motorizovana brigada je odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Vence su pored ministra Vulina položili i pripadnici ratne komande 549. motorizovane brigade, učesnici bitke i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments