• Početna>
  • Vesti>

Ebot: Kakva god bila, odluka Ustavnog suda se mora poštovati

Kakva god odluka Ustavnog suda bila, važno je da je svi poštuju i da ista može da dovede ili do novih izbora ili nove vlade – u očekivanju odluke ustavnog suda Kosova kojom će se odlučiti hoće li biti nove vlade Kosova bez izbora, ili izbora pa vlade, oglasio se britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot.

„Neki će biti zadovoljni, drugi će biti razočarani, neki će se radovati, drugi će biti ljuti. Kakva god bila reakcija, u najboljem je interesu Kosova, kao mlade parlamentarne demokratije, da se takva promena dogodi mirno, bez preterivanja u političkoj retorici i bez pretnje nasiljem“, poručio je ambasador u saopštenju preko društvenih mreža.

Ovo je važna nedelja za Kosovo, takođe je podsetio, dodavši da javnost očekuje od Ustavnog suda Kosova da čuje koji su to naredni koraci u političkom procesu nakon izglasavanja nepoverenja Skupštini pre dva meseca.

„Važno je da njihovu odluku poštuju svi. Svi politički lideri, bilo u državnim institucijama, ili u političkim strankama, trebalo bi da deluju kako bi osigurali da politička stabilnost i bezbednost Kosova, kao i njegov međunarodni položaj, ne budu ugroženi“.

Ovo svojevrsno upozorenje međunarodnog diplomate stiže u jeku uzajamnih optužbi Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija sa jedne strane, i Hašima Tačija, odnosno DSK sa druge, o tome ko je prekršio kosovski ustav, uzurpirao vlast i nezakonito postupao, ali i u sitnom odbrojavanju sati do kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku o dekretu kosovskog predsednika kojim je imenovao Avdulaha Hotija iz DSK za mandatara nove vlade.

Pozitivan ishod iščekuje sam Tači, kao i DSK koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade, dok negativnu presudu po pitanju legalnosti dekreta iščekuje Samoopredeljenje. Ova stranka se obratila Ustavnom sudu istog dana kada je i Tači potpisao dekret – 30. aprila.

Istovremeno, predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, koja se protivi Tačijevom dekretu iako dolazi iz LDK, tvrdi da je sam kosovski predsednik preuzeo nadležnosti skupštine.

Ustavni sud je prvog maja privremeno suspendovao primenu ovog dekreta i odredio rok da konačnu odluku donese do 29. maja.

Izvor: Kossev

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još