• Početna>
  • Vesti>

Đukanović poručio Kurtiju: Nadam se skorom održivom rešenju za Kosovo

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je, tokom telefonskog razgovora sa predsednikom kosovske vlade Aljbinom Kurtijem, rekao da se nada da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

Milo Đukanović je zahvalio Kurtiju na inicijativi za razgovor “u kontekstu prijateljskih dobrosusjedskih odnosa dvije države i nastavka intenzivnih političkih kontakata”, navodi se u saopštenju koje prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Đukanović je Kurtija upoznao o uspešnom završetku prve faze borbe Crne Gore sa koronavirusom, napomenuvši da je najvažnija preokupacija državne politike sada ekonomski oporavak.

Đukanović je, između ostalog, istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na Kosovu i regionu u celini, i izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

“Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima”, naglasio je Đukanović pozdravljajući “odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi povjerenja”.

Iskazao je nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rešenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU.

Kurti je potvrdio “posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine”, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići napred.

Kurti i Đukanović su ocenili da je “dijalog zasnovan na vrijednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspjeh bio prelomna tačka za povratak povjerenja i stabilnost regiona”.

Izvor: RTCG, RTS

Foto: IBNA

Comments

Pročitaj još