• Početna>
  • Vesti>

Jevtić osudio paljenje povratničke kuće u selu Berkovo

Kuća povratnika Žarka Vučkovića u selu Berkovo u opštini Klina, koju je sagradilo Ministarstvo za zajednice i povratak prošle godine, zapaljena je u protela dva dana. Meštani Berkova tvrde da je požar podmetnut i o tome su danas obavestili Policiju Kosova koja je odmah izašla na lice mesta i obavila uviđaj. 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenjuje da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i nevećinskih zajednicu uopšte predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

”Incidenti su namera da se u potpunosti obesmili proces povratka. Ono što mi sagradimo drugi zapale, pokradu ili na drugi način unište. Nesumnjivo je da postoji ozbiljna nemera onih koji ovakva nedela čine da naruše proces povratka. Mi konsatno pozivamo da se ovom talasu nasilja stane na put. Bojim se da dokle god počinioci ovih napada na povratnike ne budu privedeni pravdi, sa istom metodom zastrašivanja će se nastaviti.“, istako je ministar pozvao nadležne da brzo reaguju.

Ministar je danas u razgovoru sa Žarkom Vučkovićem poručio da porodica Vučković i svi povratnici nikada nisu bili, niti će biti sami i da će im ministasrtvo na čijem je čelu i dalje pomagati da prebrode teške trenutke.

Paljenje kuće u Berkovu kod Kline je 18 incidetza poslesnja četiri meseca.

Inače, Ministasrtvo za zajednice i povratak je u opštini Klina od 2013. godine sagradilo 30 povratničkih kuća.

Izvor RKM/saopštenje

Comments

Pročitaj još