Kultura u doba korone – program devete nedelje

Dom kulture “Gračanica” je zbog ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom korona virusa prinuđen da izmeni režim rada i da svoje programske sadržaje publici predstavi preko društvenih mreža fejsbuka, jutjuba i instagrama. U proteklih osam nedelja programe je posetilo i pogledalo nekoliko desetina hiljada ljudi. U većini programa su uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.

Za devetu nedelju programa “Kultura u doba korone” izabrani su sledeći sadžaji:

Ponedeljak 11. maj

Program devete nedelje biće započet zvucima džez muzike. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak novogodišnjeg koncerta “Big Benda” džez orkestra Radio televizije Srbije održanog u Domu kulture 2015. godine. Program sa kojim su se džezeri predstavili publici u Gračanici bazirao se na tradicionalnoj muzici sa naših prostora, u atraktivnim džez aranžmanima.

Big Bend RTS-a je orkestar sa dugom tradicijom, osnovan je davne 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla nastavio rad u big band formaciji u kakvoj je i danas. Tokom godina rada, dobio je mnoge nagrade i priznanja. Sa orkestrom su nastupale najveće zvezde džez muzike. Orkestar je imao veliki broj nastupa u mnogo gradova i na mnogo džez festivala i uvek sa pohvalnim kritikama.

Orkestrom je na koncertu u Gračanici 2015. godine dirigovao Ivan Ilić, trombonista, kompozitor i aranžer.

Utorak 12. maj

Razgovor sa umetnikom Tomislavom Trifićem

Osmu nedelju za redom Dom kulture predstavlja eminentne likovne umetnike sa Kosova i Metohije i njihovo stvaralaštvo. Profesor Tomislav Trifić sa kojim razgovaramo ovog utorka, pripada samom vrhu kosovskometohijskih umetnika. Pored profesure na predmetu grafika, bio je i dekan na Fakultetu umetnosti, kao i prorektor na Univerzitetu u Prištini-Kosovska Mitrovica. Profesor Trifić se pored grafike, bavi i seriografijom i digitalnom grafikom. Razgovor sa profesorom Tomislavom Trifićem će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i Maja Todić, slikar. Nakon razgovora, biće prikazana izložba izabranih radova iz monografije o umetniku koja je u pripremi.

Sreda 13 maj

Predviđeno je emitovanje predstave “Orfej” Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po starogrčkom mitu, namenjena je deci iznad osam godina. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Publika u Gračanici je ovu poredstavu imala prilike da pogleda 2017. godine u okviru manifestacije Dani opštine Gračanica.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Stefan Ostojić glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 14. maj

Ovog četvrtka biće emitovani filmovi koje su napravili polaznici ,,Škole filmske magije“ kao što su: ,,Nacrtaj mi ljubav“, dokumentarni film ,,Despot“, dve reklame za čitaonicu ,,Darinka Jevrić“ i film ,,Iza zavese“ sniman u mizankadar.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti neki od predavača na Školi filmske magije.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi ,,Naslednica“ i ,,Bani Lejk je nestala“ iz knjige “52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića.

Petak 15. maj

Promocija knjige “Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941″istoričara dr Vladana Virijevića

Knjiga “Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941” sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Kraljevine Jugoslavije i Republike Turske. Period opisan u knjizi je bio pun političkih iskušenja, previranja i nekih nerešenih pitanja koji su opterećivali odnose ove dve države. Zaključenjem ugovora o miru i prijateljstvu između Kraljevine SHS i Republike Turske iz 1925. godine ovi problemi su prevaziđeni čime su stvoreni uslovi za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

Knjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe kako domaćih tako i arhiva Republike Turske.

Subota i nedelja 16. i 17. maj

Škola baleta

Za vikend je Nikola Korać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije.

Časove baleta će emitovati RTV Kim i RTV Puls a svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još