Rakić: Severna Mitrovica izlazi iz karantina

Severna Mitrovica od sutra više nije opština u karantinu. To je saopštenjem potvrdio gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Na osnovu preporuka struke i nadležnih organa obaveštavam vas da od sutra 3.5.2020. godine prestaje da važi odluka kojom je naša opština, zbog povećanog broja inficiranih korona virusom, stavljena u karantin.

Činjenica, da u poslednjih nekoliko dana imamo veći broj izlečenih nego zaraženih na severu Kosova i Metohije pokazuje da smo odgovornim i zajedničkim radom uspeli da u značajnoj meri smanjimo broj žrtava i obolelih”navodi se u saopštenju.

Ipak, ma koliko to bilo teško po svakog pojedinca, i u narednim danima i nedeljama moramo pokazati odgovornost prema sebi i drugima, te da odgovornim ponašanjem, držanjem fizičke distance i upotrebom sredstava zaštite, poput maski i rukavica, te pojačane dezinfekcije svih prostora sprečimo povećanje broja zaraženih čime bi ugrozili živote naših najmilijih.

Podsećamo vas da je zbog našeg geografskog položaja, ali i cirkulacije ogromnog broja ljudi iz drugih opština sa Kosova i Metohije na teritoriji naše opštine potrebno nastaviti sa svim merama zaštite do konačne pobede nad ovim virusom.

Koristimo priliku da vas podsetimo da i u našem gradu još uvek traje borba naših obolelih sugrađana ali i zdravstvenih radnika protiv ove pošasti, te nema mesta opuštanju niti bilo kakvoj euforiji, već odgovornom ponašanju.

Prištinski portal Kallxo ranije je objavio da odlukom Ministarstva zdravlja iz karantina izlazi i Opština Zvečan. Međutim, zvanične potvrde iz Kirznog štaba u Zvečanu još uvek nema.

Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu su bili od 3. aprila, a kretanje između samim opština bilo je dozvoljeno. Međutim, od 6. aprila novom merom kriznih štabova, kretanje nije bilo dozvoljeno ni među samim opštinama.
Prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića slobono kretanje je bilo omogućeno rukovodstvu i administrativnom osoblju sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine, te Kriznom štabu sa potrebnim službama, ekonomskim operaterima u svrhu lanca snabdevanja stanovništva hranom, lekovima i ostalim potrepštinama. Takođe izuzeti su i bili i oni koji se bave proizvodnjom i prodajom.

Ustavni sud Kosova doneo je juče presudu po kojoj su kosovska vlada i Ministarstvo zdravlja u dva slučaja prekršili Ustav Kosova kada su uveli mere za ograničavanje slobode kretanja građana bez odluke Skupštine Kosova, javila je RTK.

Ova televizija navodi da su i sva ograničenja slobode kretanja građana bila neustavna, uključujući i njihova kažnjavanja i hapšenja koja su izvršena na osnovu tih odluka.

Ustavni sud je pojasnio da prema Zakonu o suzbijanju i sprečavanju zaraznih bolesti, karantin može da naloži Ministarstvo zdravlja, po preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje, samo za fizička lica za koja je dokazano ili se sumnja da su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim osobama ili sa osobama za koja se sumnja da su zaražena, preneo je portal Kosovo online.

U prethodnoj presudi, sud je vladi i kosovskoj skupštini dao rok do 14. aprila da izbegnu kršenje Ustava odlukom koja se odnosi na ograničavanje slobode kretanja, međutim vlada nije mogla da donese takvu odluku, jer je izgubila većinu u Skupštini Kosova i tako je prekršila Ustav i po drugi put, javlja RTK.

Ustavni sud je zatražio od svih institucija i pravosudnih organa da sprovedu ovu odluku, pa stoga sva lica koja su privedena, uhapšena ili osuđena zbog kršenja pravila Ministarstva zdravlja i vlade imaju pravo da traže odštetu , pošto je njihovo zadržavanje, hapšenje i kažnjavanje izvršeno nelegalno.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još