• Početna>
  • Vesti>

Dvoje preminulo, još dva lica pozitivna na koronavirus na severu Kosova

Epidemiolog Aleksandar Antonijević saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare da su još dva lica pozitivna na koronavirus na severu Kosova i Metohije, i to iz Kosovske Mitrovice i Leposavića. Dve osobe su preminule u Zubinom Potoku i Leposaviću četiri pacijenata je izlečeno.

Preminuli su starije osobe, preko 70 godina (1948) i (1947), koje su imale i pridružene bolesti saopšteno je na konferenciji.

Od početka uzorkovanja do jučerašnjeg dana, testirano je 926 lica od čega je 96 pozitivno na korona virus dok je 47 lica ozdravilo a 8 lica preminulo.

U Kosovskoj Mitrovici se nalazi 33 obolelih (dvoje preminulo), u Zvečanu 23 obolelih (jedan preminuo), u Leposaviću 15 (četiri preminulo) i u Zubinom Potoku 20 obolelih (jedan pacijent preminuo).

U Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici je smešteno 26 lica sa lakšom kliničkom slikom, u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica se nalaze 11 pacijenata sa umerenom kliničkom slikom, u KC Kragujevac se nalaze 2 pacijenta i u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu 2 pacijenta.

Antonijević je još jednom apelovao na građane da ostanu u svojim domovima i bez preke potrebe ne izlaze napolje i poštuju propisane mere i mere zaštite.

“Znam da nije lako ali svi zajedno moramo da izdržimo do kraja. Vi u vašim domovima, a svi mi koji smo uključeni u borbu sprečavanja širenja epidemije na radnim zadacima, koji verujte traju i do 24 sata” rekao je Antonijević.

Vršilac dužnosti direktora Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek ističe KBC radi punim kapacitetom i da broj novoobolelih polako opada.

“Ono što je dobro je to što nam broj obolelih polako opada, iako se mi nalazimo u petoj nedelji epidemije. KBC Kosovska Mitrovica funkcioniše u punom kapacitetu, trenutno nemamo obolelih među zdravstvenim radnicima i sva odeljenja normalno rade. Ginekološko-akušersko odeljenje radi nesmetano i u njemu se porođaji odvijaju potpuno normalno i do sada nismo imali nijednu infekciju iz bolnice. Desio se slučaj da je porodilja potpuno zdrava izašla iz bolnice i infekciju dobila, najverovatnije, u kućnim uslovima. Sve ostale službe uključujući dijagnostiku, rendgen i skener su u punom kapacitetu i građani nemaju razlog da imaju nikakvu bojazan, zato što su bolnice potpuno odvojene, one koje su u zelenoj zoni su u čistoj zoni a u crvenoj su oni koji se leče od Covid19” rekao je Elek.

Elek apeluje na građane da se pridržavaju istih mera kao i do sada i navodi da će rezultati testiranja uskoro biti još bolji.

“Bitno je da se ne smemo opuštati i imam osećaj da smo već polako zaboravili na epidemiju, međutim epidemija je u punom jeku. Brojevi jesu manji i imamo određenih popuštanja. Nastavimo da radimo kao i do sada, da obavezno nosimo zaštitne maske i rukavice, da držimo distancu i da ne zaboravimo, iako su simptomi sada malo slabiji, da se sa pojavom prvih simptoma obavezno javimo dežurnim službama. Da smo dobro radili do sada govori činjenica da je više od polovine ukupno pozitivnih izlečena i da se nalazi kući a neki od njih su počeli i da rade ” ističe Elek

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još