KFOR donirao opremu bolnicama u Prištini i Gračanici

Misija KFOR-a pod vođstvom NATO-a donirala je bolnicama u Prištini i Gračanici opremu za ličnu zaštitu u vrednosti od 70.000 evra, kao “znak podrške tekućim naporima institucija na Kosovu protiv pandemije koronavirusa”, saopšteno je iz KFOR-a.

“Hiljade rukavica, maski, naočara, izolacione odeće, kao i infracrveni beskontaktni termometri i sredstva za antiseptičko čišćenje ruku biće obezbeđeni medicinskom osoblju kako bi im se pomoglo u adekvatnom lečenju pacijenata i izbeglo dalje širenje virusa, posebno među zdravstvenim radnicima koji svakodnevno obavljaju posao od vitalnog značaja”, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Dodaje se da je projekat finansiran od strane NATO-a, a realizovan od strane tima za civilno-vojnu saradnju KFOR-a.

„Donacija je čin solidarnosti koji odražava blisku saradnju razvijenu između KFOR-a i Ministarstva za javno zdravlje i deo je misije koju predvodi NATO da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu, kao što je to navedeno u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine“, izjavio je komandant KFOR-a Mikele Risi.

Ističe se da KFOR, od početka izbijanja koronavirusa, “redovno nastavlja svoje aktivnosti, primenjujući oprezne i robusne mere – u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije – da ograniči širenje virusa i minimalizuje rizike za svoje pripadnike kao i za zajednice kojima su oni na usluzi”.

Izvor RTV KIM

Comments

Pročitaj još