Srbi u Kuzminu kod Kosova Polja u strahu od kradljivaca

Srbi u selu Kuzmin kod Kosova Polja kažu da žive u stalnom strahu od kradljivaca. Poslednja u nizu krađa dogodila se prethodne noći kada je jednoj srpskoj porodici ukraden automobil iz dvorišta a drugoj krava iz štale.

Porodicama Trajković i Petković ukradeni su rano jutros krava i automobil, rekao je za Kosovo Onlajn Ljubiša Trajković iz Kuzmina. Kosovska policija uspela je da pronađe i kravu i vozilo kod kopa Belaćevac i vrati ih vlasnicima.

Imovina Srba iz Kuzmina često je na meti lopova, kaže Trajković čiju su kravu lopovi jutros odveli, objašnjavajući da je za njega i mnoge srpske porodice na KiM koji se suočavaju sa istim problemom, krađa stoke ravna gubitku posla i često jedinog sigurnog izvora prihoda.

“Imao sam dve krave. Zbog čestih krađa morao sam da prodam jednu. Sin pet godina sa fakultetskom diplomom sedi kući i ne radi nigde. Od mleka i mlečnih proizvoda tih krava, koje prodajemo na pijaci, mi živimo”, kazao je Trajković.

Trajkoviću je čudno što počinioce krađa policija nikada ili retko pronalazi. Zbog toga je odlučio da drži samo jednu kravu. Sumnja u to da kradljivci imaju pomagače u ovom selu.

Policija je vratila i porodici Petković automobil, doduše oštećen. Automobil je sve vreme radio, nakon što su ga lopovi ostavili pored lokalnog puta i zapalili još jedno ukradeno vozilo koje je najverovatnije služilo za transport ukradne krave, kazali su za Kosovo Onlajn meštani sela.

Meštani Kuzmina su nakon učestalih krađa uznemirini i traže od policije zaštitu.

“Kroz moje dvorište su prolazili lopovi i dva puta su pokušali krađu. Dok gaze uništavaju nam bašte, kada ih primetim i kako bi ih zaplašila i oterala isključujem i uključujem sijalicu ispred kuće”, kazala je meštanka Kuzmina Malina Marinković.  

Selo Kuzmin udaljeno je četiri kilometra od Kosova Polja i u njemu živi oko 400 stanovnika, uglavnom srpske nacionalnosti.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još