• Početna>
  • Vesti>

Štrpce: U Sirinićkoj župi nema slučajeva koronavirusa

U Sirinićkoj župi nije zabeležen sumnjiv slučaj sa simptomima koronavirusa, kaže za Kosovo Onlajn direktor Doma zdravlja u Štrpcu Saša Krstićić i savetuje meštanima da budu manje u kontaku sa prolaznicima koji posećuju skijalište i vikend naselja na Šari.

Dom zdravlja u Štrpcu trenutno ima dovoljno lekova i medicinskog materijala u narednih meseca dana. Hitne slučajeve sanitetom transportuju do bolnica u Gračanici I Kosovkoj Mitrovici.

“Do sada nismo imali sumnjive pacijente na virus. Nismo imali ni pacijente obolele od sezonskog gripa. Pacijenti su shvatili da ne trebaju za svaku sitnicu da dolaze u Dom zdravlja i broj hroničnih pacijenata je dosta smanjen. Izuzetak su hitni slučajevi koje zbrinjavamo kao što smo i radili pre pandemije virusa”, kazao je Krstičić.

Meštanin Ljubiša Raćićević kao moguću opasnost širenja virusa navodi veću frekvenciju saobraćaja kroz Štrpce, jer građani Prizrena izbegavaju put kroz Mališevo i Suvu Reku kako bi stigli do Prištine. Navodi i podatak da su mnogi zbog pandemije kornavirusa napustili gradove i sada  privremeno borave u vikend naseljima na Brezovici. 

“Najveći strah vlada jer je ovde tranzitni put Skoplje-Uroševac-Priština-Prizren. Veća je frekvencija ljudi koji trguju u prodavnicama i kupuju lekove u apotekama. To nas najviše plaši. Mi nikom ne zabranjujemo da tu prolazi. Trebamo da se čuvamo i to nas jedino zabrinjava, inače narod se prdržava svih mera”, kazao je Raćićević.

Marketi i apoteke u Štrpcu su dobro snabdeveni. Na rafovima trgovinskih radnji ima dovoljno osnovnih životnih namirnica, voća, povrća i ostalih proizvoda.

“Odlično ide prodaja. Narod kupuje, robe ima. Nabavljam je u Prizrenu i ne očekujem da će biti ekonomoske krize i nestašice robe”, kazao je trgovac  Petar Ilić.

U Sirinićkoj župi živi oko 13.000 stanovnika. Veći deo stanovništva bavi se stočarstvom i poljoprivredom.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još